Обележен Дан сећања на жртве Холокауста

Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату обележен је полагањем венаца и одавањем почасти код споменика жртвама геноцида на Старом сајмишту.

Државну церемонију обележања Дана сећања предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је рекао да је Србија увек била на правој страни у историји и да се борила за слободу.

"Мислим да и данас такве ствари наш народ треба да зна и да се поноси тиме", рекао је Ђорђевић. Он је додао да Србија има богату традицију и да је земља слободарског народа.

"Ми свакако имамо доста историјских момената којима као народ можемо да се поносимо и трудићемо се као влада, као министарство да то обележавамо и да наше најмлађе подсећамо на све те историјске моменте који су прославили Србију", рекао је Ђорђевић.

Он је навео да је у геноциду над нашим народом на територији Хрватске, Босне и Херцеговине и Срема страдало 700.000 мушкараца, жена и деце претежно српске, али и ромске и јеврејске националности.

"У тој монструозној вештачкој фашистичкој творевини Независној држави Хрватској од средине 1941. до средине 1945. године даноноћно су радила и три концентрациона логора намењена искључиво убијању деце кроз која је прошло више од 33.000 деце од којих је убијено њих 20.000", рекао је Ђорђевић.

Градски менаџер Горан Весић је рекао да се Град Београд са поштовањем и пијтетом односи према жртвама Холокауста.

"Нажалост, у нашем граду је током рата било неколико концентрационих логора и један од њих се налазио управо овде где смо сада, на Старом сајмишту. Веома смо поносни што смо последњих неколико година урадили заиста крупне кораке да чувамо сећање на жртве Холокауста у Београду", рекао је Весић.

Скупштина града Београда је пре четири године прогласила 10. мај Даном сећања на жртве Холокауста у Београду, подсетио је он и додао да је одабран тај датум јер је 10. маја 1942. године немачка окупациона команда прогласила Београд градом без Јевреја.

Весић је рекао да је од 16.000 Јевреја колико их је живело на територији немачке окупационе зоне у Србији око 90 одсто страдало на Старом сајмишту.

Београд се труди да чува сећање на жртве 

Он је истакао да се Град труди да чува сећање на жртве које су се десиле у Београду и у сарадњи са Владом Србије заједнички ради на припреми закона који ће регулисати статус Старог сајмишта.

"У међувремену смо учинили крупне кораке у смислу расељавања централне куле и решавања имовинско-правних односа како бисмо заједно са Владом Србије после доношења закона кренули у претварање Старог сајмишта у меморијални центар", истакао је Весић.

На Споменик жртвама геноцида венце су, осим Ђорђевића и Весића, положили и представници Удружења логораша "Јасеновац 1941 - 1945. године", породице жртава, представници више министарстава, дипломатског кора, представници Савеза јеврејских општина Србије, Београда и Савета ромске националне мањине. 

Овај дан посвећен је сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовечним усмрћивањима током Другог светског рата.

Дан сећања на жртве геноцида обележава се 22. априла у спомен на тај дан 1945. године кад је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у тзв. Независној Држави Хрватској.

Систем концентрационих логора "Јасеновац" представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи