Управници зграда добили ценовнике – негде 80, а негде и 1.000 динара по стану

Зграде морају имати управника. До сада је регистровано 678 професионалних управника, а више од 800 је обучено за тај посао. У Привредној комори кажу, требало би да их је више.

Врање има 210 зграда, тек три професионална управника.

"Мени није тешко да се ради, није наш посао да будемо само у згради,  ја пола дана проведем радећи администарцију", каже Јовица Михајхловић, управник зграде у Врању.

Свега 10 одсто зграда у Србији определило се за професионалног управника. Његова зарада варира. Од тога да ли ради као привредно друштво или као самостални предузетник, у којој локалној самоуправи, о колико станова брине, али и од умећа преговарања.

У Београду управник може да заради по стану и до 1.000 динара, у неразвијеним општинама 80 динара.

"Очекујемо да професионални управник дође да замени сијалицу или да одржава саме поправке у стану, међутим то није посао управника. Његов посао је да припреми план одржавња у смилслу сагледавања начина за остваривањем прихода за зграду и покриће одређених трошкова", каже Мирјана Ковачевић из Привреднке коморе Србије.

Најчешће, показују истраживања, станари не знају шта су тачно остали трошкови.

"Конкретно мислим на специјализовање службе градско-стамбено, војно-стамбено, чишћења које зграда и улаз плаћа", каже Душан Узелац уредник портала "Каматица".

Није реткост, нарочито у великим стамбеним зградама, да неки од комшија не желе да учествују у плаћању трошкова одржавања зграде. То значи мање новца за поправку лифта, фасаде, крова.

"Каматица" је истраживала да ли се и на који начин, такве комшије могу "убедити" да равноправно учествују у расподели трошкова, а шта се дешава ако они то ипак не желе.

"Правно је могуће ако сви станари не плаћају оно што је договорено на скупштини станара,  суочавају се и са могућим тужбама и извршитељем. Могуће је да ако неко није плаћао одржавање улаза, а сви станари су дали новац, могуће је да се против тог комишије покрене поступак и пошаље извршитељ како би принудно наплатио износ који дугује", каже Душан Узелац.  

Рок за упис зграда у регистар истекао је половином децембра прошле године. Зградама које то нису учиниле дат је рок да се определе - или управник међу комшијама професионални управник и зграда упише у регистар. Закон о становању предвиђа казне од 50.000 до два милиона, ако стамбена заједница није извршила своју обавезу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво