Србија добила четири "мига 29" од Белорусије

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је Белорусија поклонила Србији четири "мига 29" који ће бити ремонтовани и модернизовани по истом моделу као и шест авиона добијених од Руске Федерације.

"Као полог договора председника Вучића и председника Лукашенка, Белорусија нам је донирала авионе и веома смо захвални због тога", рекао је Aлександар Вулин у интервјуу за Политику поводом Дана војске.

Према његовим речима, до идућег Дана војске имаћемо ескадрилу модернизованих "мигова 29", стићи ће први хеликоптери "Х-145М", верујем да ћемо бити јачи и за "Ми-35", као и за бројно наоружање из наше производње.

Вулин додаје и да се самоходне хаубице "нора 552" налазе у завршној фази испитивања у Техничком опитном центру и да очекује веома брзо њихов пријем у наоружање наше војске.

Говорећи о извозу наоружања, министар каже да је од првог јануара до данас закључено 718 милиона долара уговорених послова.

"То говори да је наша одбрамбена индустрија веома успешна и да су наши производи веома тражени на свим тржиштима, било да је реч о арапским земља, земљама чланицама ЕУ па и бројним чланицама НАТО, али и чланицама ОДКБ", рекао је Вулин.

"Спречени покушаји угрожавања ваздушног простора"

Министар одбране је навео да постоје покушаји угрожавања нашег ваздушног простора и да су они препознати и спречени.

"Ништа не може да уђе у наш простор а да ми то не приметимо и у складу са процењеним степеном опасности реагујемо", рекао је Вулин.

На питање да ли по процени Министарства одбране, постоји ризик од погоршања безбедносне ситуације на КиМ и у Копненој зони безбедности, Вулин каже да војска чува мир и сигурност сваког нашег грађанина, али да увек постоји ризик.

"Будно пратимо сваки покушај дестабилизације Косова и Метохије а посебно покушај преузимања севера покрајине силом" нагласио је министар.

Најавио је да ће војска Србије ове године имати знатан број активности с НАТО-ом, највећи број активности до сада с ОДКБ-ом али и велики број билатералних активности са САД и с Русијом, "чак највећи икада".

"Ми смо војно неутрална земља и тако ћемо се понашати у времену пред нама", закључио је Вулин.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво