Велики Рзав својим кањонима и каскадама привлачи рафтере

Сезона регата и рафтинга на српским рекама отворена је 6. Међународном регатом на Великом Рзаву, реци дугој 62 километра која се сматра најчистијом реком Србије. Десетак чамаца пловило је реком 15 километара упознајући део њене лепоте.

Велики Рзав, бистра и чиста река што скупља планинске воде, својим кањонима, каскадама, плажама и зеленилом привлачи и авантуристе али пре свега љубитеље природе с разних страна, који јој се после првог сусрета обавезно враћају.

"Красна, дивља, неукроћена и надам се да ће таква и остати", каже Никола Петров из Загреба.

"Дефинитивно оваквих река, чистих мало има у целом региону и оно што сам видио у прва два дана је фантастично", каже Елвис Старчевић из Завидовића.

"Ја бих рекла да је једна од најлепших река у Европи, пошто сам видела многе. С обзиром на то да пуно људи живи у близини Рзава рекла бих да је јако корисна река", каже Јудит Бегнарик из Новог Сада.

Низак водостај од непуних 70 центиметара, 12 степени речне воде на топлих априлских двадесетак у хладу за регаташе нису били проблем већ изазов јер је рзавска пловидба прва у календару регата и рафтинга па се на њу иде из више разлога.

"Само са воде може да се види шта је оно што Рзав поседује, то је део који смо сада изабрали од Дрежника до отприлике Ариља, има један кањон, изнад имају још три кањона и када је већи водостај онда су и они укључени", каже Наташа Милојевић из Еколошког удружења "Рзав" Ариље, организатор.

"Сви смо ми дошли да неког видимо, да неког упознамо, али захваљујући реци која је кључна у свему. Овим почиње сезона сплаварења, могу слободно рећи и дружења, да не слажем, бар 70 одсто нас смо већ икс пута овде били и остали се полако прикључују, тако да се породица рафтера полако и шири", каже Драгољуб Симовић из Пријепоља.

Шири се и круг рзавских пријатеља јер су њиме последњих година пловили Чеси, Словаци, Италијани, рафтери свих земаља у окружењу. Истовремено шири се жеља и обавеза да се најчистија река Србије очува и заштити од дивљих депонија које повремено ничу на њеним обалама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво