Могуће корекције броја буџетских студената

За упис у нову академску годину на Универзитету у Београду места има за 14.986 бруцоша на основним, 9.255 на мастер и 1.901 на докторским стидијама. Конкурс ће бити објављен до 1. маја.

Предложено је да се више од половине бруцоша школује о трошку државе. У складу са акредитацијом нових програма и одлуком Владе о броју буџетских студената могућа су корекције.

Деветнаест програма је акредитоано на енглексом језику. Тенденција је да их буде далеко више, како би се привукли студенти из иностранства. За добре програме потребан је и добар професорски кадар.

Промењена су правила по којима професори могу да добију продужетак радног односа.

Академик Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду каже да је новим законом о високом образовању продужена могућност радног ангажовања до 70 година, с тим што практично може по систему "2+2+1".

"Правила су се изменила не само у односу на број година, него и код редовних профсора којима може да се продужи радни однос се гледа, између осталог, шта су постигли од избора за редовног професора, односно морају да постигну све оне резултате који су битни и код првог избора за редовног професора", каже Бумбаширевић.

Наш најстарији и најавећи универзитет има интензивну међународну сарадњу. Члан је Европске асоцијације универзитета, као и многих других регионалних асоцијација.

Бумбаширевић каже да ће се између осталог, 24. и 25. маја у Београду одржати велики скуп ректора са универзитета који се налазе у главним градовима Европе.

"Дакле, у оквиру Уника мреже, тако да то ће бити једна ректорска конференција која ће се бавити различитим темама, између осталог, повезивања различитих мрежа, сарадња и неке нове иницијативе које постоје у Европи везано за универзитетске мреже", рекао је Бумбаширевић.

По критеријумима Шангајске листе Универзитет у Београду је међу триста најбољих на свету. Професори се надају да ће у сличним оквирима остати и ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи