Како решити проблем отпада у Србији?

Србија је суочена са решавањем проблема свих врста отпада, рекао је министар Горан Триван на конференцији о одговорном управљању отпадом. Највећи проблеми су отпадне воде, опасан отпад и финансирање заштите животне средине.

Буџет за заштиту животне средине у Србији је међу најмањима у Европи. Од еко-таксâ прошле године наплаћено је око десет милијарди динара, само пола од тога је буџет за животну средину, а петина, око две милијарде динара, иде на субвенције за збрињавање опасног отпада.

"То је упола мање од оног што би требало да буде. Ако бисмо им дали више новца за рециклирање и за збрињавање да будем прецизан, онда бисте мање тога имали у природи и на стовариштима. Држава мора да повећава субвенције тим предузећима не би ли смо им подигли капацитет и сакупили тога више, а онда, по логици ствари, имаћете мање тог опасног отпада који је закопан у земљи", каже министар животне средине Горан Триван.

Европска комисија је пре три дана усвојила директиву по којој су државе чланице обавезне да до 2030. године постигну високе стопе за рециклажу.

"Осамдесет пет одсто папира сакупљеног и рециклираног, 75 одсто амбалажног стакла и 55 одсто амбалажне пластике. У овом тренутку за капацитете Србије ови капацитети делују за већину материјала недостижно", наводи Кристина Цвејанов, директорка оператера система "Екостар пак".

Рециклира се око десет одсто употребљених производа, а много тог што може да се искористи завршава у природи.

"Свест нашег народа је три пута нижа него што ми мислимо, а мислим да и по неком приоритету, ова тема, еколошка, нашој држави је последњих година при самом дну", каже новинар Јован Мемедовић.

У Србији има неколико хиљада дивљих депонија.

"Сметлишта која имамо у Србији су извор заразе, болести и узрочник многих проблема које имамо, пре свега на њима губимо важне ресурсе, загађују подземне воде... доводе до загађења ваздуха. Неопходно је да направимо систем који штити животну средину, само на тај начин штитимо здравље свих нас јер на крају ће нам бити много скупље лечење него сам третман и адекватно збрињавање отпада", поручује Игор Јездимировић, инжењер заштите животне средине.

На основу пријава, у Србији се годишње произведе између 150.000 и 200.000 тона опасног отпада, а највећи део тог отпада се у нашој земљи не прерађује, јер немамо адекватних постројења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи