На Бабином зубу осуђеници у акцији пошумљавања

После четири године, садњом четинара на обронцима Бабиног зуба, у општини Медвеђа, завршен је пројекат Министарства правде у организацији ЈП "Србијашуме" – "Једно дрво за једног ратника". У овом периоду пошумљено је више од 600 хектара голети, а пројекат је важан за осуђене и њихову ресоцијализацију.

Симболика није мала. Једно дрво за једног ратника у протекле четири године у скоро 50 општина у Србији. На обронцима Бабиног зуба двадесетак осуђеника у племенитој акцији.

"И за нас је добро што управа организује и то је велика похвала с њихове стране", каже осуђено лице Зоран Станковић. 

Садњу четинара на Бабином зубу особе на издржавању казне завршиле су за два дана. Пре две године, осуђеници из Окружног затвора у Лесковцу били су на Кукавици. Искуство које памте значајно је и за њихову ресоцијализацију.

"Сва ова осуђена лица добровољно се јављају да раде без надокнаде, без плате, значи искључиво на добровољној основи", каже Горан Петронијевић, управник Окружног затвора у Лесковцу.

Током четири године ове акције, пошумљено је на стотине хектара голети у Србији.

"Укупно смо на просторима Србије за ове четири године засадили преко милион садница на око 600 хектара површине", истакао је руководилац пројекта Звонимир Баковић.

Директор шумског газдинства "Лесковац" Зоран Момић каже да саде саднице црног бора и на тим надморским висинама права је врста дрвета за ово поднебље.

У "Србијашумама" најављују још оваквих акција. Већ за два дана, на Дан планете земље, сви који воле природу треба да посаде бар једно дрво јер, како каже пословица, онај ко сади дрво воли не само себе него и друге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво