КЦС добио најсавременији апарат за разбијање камена у бубрезима

Клиника за урологију КЦС добила је најсавременији апарат за разбијање камена у бубрегу. За њега су министарство здравља и КЦС издвојили нешто више од 48 милиона динара. Директор Клинике за урологију проф. др Зоран Џамић је рекао за РТС да је у питању "паметни" апарат који примењује комбинацију рендгенског зрачења и ултразвука.

Министар здравља Златибор Лончар је приликом обиласка Клинике за урологију рекао да ће се на новом апарату годишње лечити нешто мање од две хиљаде пацијената и да апарат представља златни стандард у тој области медицине.

"Апарат штеди здраво ткиво, а третира само камен. Успешност је око 90 одсто", рекао је Лончар.

Додао је да је набавка најсавременијег апарата за разбијање камена у бубрегу потврда одлуке Министарства здравља да све здравствене установе добијају најсавременију дијагностичку опрему и апарате.

Апарат делује на принципу механичких електромагнетних таласа високе волтаже и има могућност позиционирања камена помоћу рендгена или ултразвука и једини је ове врсте у нашој земљи.

Директор КЦС-а Милика Ашанин је нагласио да је новим апаратом та здравствена установа комплетирала услуге збрињавања пацијента са каменом у бубрезима.

Додао је да је Килинка за урологију КЦС-а здравствена установа у којој се збрињавају пацијенти из целе Србије, те да ће две трећине пацијената који ће бити третирани на новом апарату бити из унутрашњости.

Лекари обучени за рад на апарату 

Директор Клинике за урологију Зоран Џамић рекао је да су лекари обучени за рад на апарату и да се нада да је за наредних 15 година решен проблем збрињавања пацијената са каменом у бубрегу и уринарним путевима.

На овом апарату дневно може бити теретирано седам до 12 пацијената.

Министар Лончар је најавио да ће у Клиничком центру Србије бити отворен Центар за простату.

"У припреми је отварање Центра за простату у КЦС-у, где ће се лекари бавити само проблематиком простате", рекао је Лончар током обиласка КЦС-а.

Нагласио је да је Србија све старија нација и да све више мушкараца има проблем са простатом.

Припреме за отварање центра, како је рекао, раде се са стручњацима из иностранства и тај Центар ће бити као и остали европски центри тог типа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара