Увођење накнада на кесе смањило њихову употребу и до 50 одсто

У Србији се годишње потроши две милијарде пластичних кеса које се тешко разграђују и угрожавају животну средину, речено је на панелу о наплати пластичних кеса. Закључено је да је наплата, која је почела 16. априла, успела да смањи употребу кеса и до 50 одсто.

Према речима начелнице Одељења за управљање отпадом, Радмиле Шеровић, очекује се да ће нови Закон о амбалажи и амбалажном отпаду, који би требало јасно да пропише начин уклањања и ограничења употребе пластичних кеса, бити донет 2019.

"Министарство заштите животне средине ће током 2018. започети израду Закона о амбалажи и амбалажном отпаду, а нове измене закона извршиће се по узору на Директиву о пластици ЕУ, која прописује начин смањења употребе пласичних кеса. Одредбе те директиве биће пренесене у домаће законодавство, а очекује се да ће нови закон бити усвојен 2019. године", навела је Шеровићева, али није могла да потврди да ли ће закон подразумевати и забрану употребе кеса.

Подсетила је да је Министарство, као једну од мера сузбијања пластичних кеса на тржишту Србије, увело таксе за произвођаче пластичних кеса, које су ниске за произвођаче биоразградивих и високе за произвођаче неразградивих.

Како је навела, висина такса за произвођаче биоразградивих кеса по тони је 1.296 динара, а за произвођаче неразградивих чак 25.940 динара по тони.

У 35 земаља света употреба пластичних кеса је потпуно забрањена, ЕУ је донела иницијативу о смањењу употребе танких пластичних кеса, а Хрватска, Словенија и Црна Гора потврдиле су да ће следити ту директиву, док је Србија, такође, на том путу.

У понедељак, 16. априла, почела је наплата кеса у "Шоп енд гоу" радњама трговинског ланца "Делез", а Никола Папак, менаџер за корпоративне комуникације тог трговинског ланца, каже да су људи радо прихватили ту иницијативу.

"У нашим радњама спровели смо и анкету која је показала да ће 75 одсто грађана убудуће користити цегер, али и да су свесни у којој мери пластичне кесе угрожавају животну средину", додао је Папак.

Указао је да се за само прва три дана наплате пластичних кеса смањила њихова употреба и до 50 одсто, што је, како је додао, показатељ да се иде у добром смеру.

Потрошачи у трговину долазе са цегерима или торбама 

Светлана Јовановић Митић из ДМ-а је говорила о позитивном искуству које тај ланац има када је у питању продаја еколошки прихватљивих платнених торби. Према њиховом искуству, све је већи број потрошача који у трговину долази са ДМ-овим цегерима или својим торбама.

Споменко Ђордан из "Универекспорта" истакао је да ће у кампањи тог трговачког ланца акценат бити на едукацији потрошача који за пластичне кесе имају алтернативу. "Нама није циљ да продајемо кесе, већ да потрошаче едукујемо да уместо кеса користе памучне цегере и то ћемо показати дељењем цегера бесплатно", додао је он.

Ивана Павловић из ДТЛ-а истакла је да ће цену потрошачких кеса, када у том ланцу крене њихова наплата, свака чланица формирати сама за себе, водећи рачуна о томе да то не буде превисок захтев за потрошаче који и даље буду имали потребу за повременом куповином кеса.

Трговци су се сложили да на очувању животне средине морају да раде заједно и сложно и да им за то није потребна европска регулатива.

Јована Лукић из СББ-а је поручила да ће та компанија наставити са спровођењем своје друштвено-одговорне кампање чишћења Србије и едукације грађана, и изразила задовољство што све више компанија препознаје значај и потребу оваквих иницијатива.

На панелу је, такође, закључено да акценат не би требало да буде висина накнаде на кесе, већ све веће коришћење памучних торби уместо кеса.

Они који се жале да су накнаде високе и да је то још један удар на џеп потрошача, поручују на панелу, могу, једноставно, понети торбу и не платити никакву накнаду.

Кесе су само један делић пластике која се користи и која на крају заврши у природи, речено је на панелу, на коме је поручено да ћемо се кеса можда и "отарасити", али питање је како ћемо онога што је у кеси – пластичних флаша, чаша, паковања за слатикше...

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво