Уручена одликовања припадницима Министарства одбране и ВС

У оквиру прославе Дана Војске Србије 23. априла, у Дому Гарде на Топчидеру припадницима Министарства одбране и Војске Србије уручена су одликовања из надлежности председника Србије Александра Вучића.

Награђенима је, у присуству министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, одликовања уручио изасланик председника Србије Никола Селаковић.

Одликована су 52 припадника Министарства одбране и Војске Србије - 18 златном и сребрном медаљом за заслуге, а 34 златном и сребрном медаљом за ревносну службу, наведено је у саопштењу Министарства одбране у ком се додаје да је један припадник одликован сребрном медаљом за храброст "Милош Обилић".

На данашњој свечаности уручена су и одликовања која су припадници система одбране добили указима председника Републике поводом прославе Дана државности Србије.

Златном и сребрном медаљом за заслуге одликовано је 33 припадника Министарства одбране и Војске Србије, док је њих 60 добило златне и сребрне медаље за ревносну службу.

Селаковић је подсетио да је 23. април, дан који је изабран да се прославља као највећи војни празник, трајан извор у очувању националног идентитета и континуитета државности српског народа у трајању дугом више од два века.

"Ова свечаност лепа је прилика да се сетимо да је војска симбол суверености једне државе и њеног интегритета. Војска је неретко била последња брана државе и њеног постојања, али исто тако прва обновљена институција, стуб друштва, који је својим радом самим својим постојањем обезбедио мир, напредак и изградњу институција", рекао је Селаковић.

Додао је да војничко одликовање представља посебно признање личности и карактера носиоца, посебну потврду части и славе, храбрости и поштења - свега онога што одликује српског официра, подофицира и војника.

Одликовања су једно од најпрепознатљивијих обележја државе и њеног идентитета, истакао је Селаковић.

Навео је да су данас одликовани припадници Министарства одбране и Војске Србије, који су за изузетне резултате показане на обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности својим радом, ревносном службом и пожртвовањем допринели како систему одбране, тако и Србији и заслужно носе ова одличја.

"Сигуран сам да ћете ова одликовања знати са поносом да чувате и носите, као што су то увек часно чинили наши официри, подофицири и војници", поручио је Селаковић добитницима одликовања.

"Медаља свих  колега и целог система"  

Заставник Зоран Јанковић из батаљона Војне полиције специјалне намене "Кобре", који је почетком месеца ван дужности спречио оружану пљачку у једном од престоничких супермаркета, данас је добио сребрну медаљу за храброст "Милош Обилић" и рекао да му то признање и на личном и на професионалном плану много значи.

"Нисам очекивао признање зато што сматрам да је дужност сваког војника Војске Србије и припадника моје јединице да реагује како сам ја реаговао. Управо зато ово није само моја медаља, већ медаља свих мојих колега и целог система", рекао је заставник Јанковић.

Начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије пуковник Саво Иришкић добитник је златне медаље за заслуге у раду.

"Одликовање је за сваког од нас лично признање за период проведен у служби, и задатак да пренесу млађим колегама да ревносном и радном службом свако од нас може да достигне овако нешто у каријери и да остави траг", рекао је пуковник Иришкић, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво