Градоначелник Чачка тражи помоћ од државе за Аеродром "Морава"

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић упутио је писмо председнику Александру Вучићу, председници Владе Ани Брнабић и свим ресорним министрима са молбом да помогну у процесу конверзије Аеродрома "Морава" из војног у мешовити аеродром, као и на изградњи и стављању у функцију моравске ваздушне луке.

"Наша потреба је да Република Србија буде титулар Аеродрома 'Морава', јер је то једино одрживо и дугорочно решење", наводи Милун Тодоровић у писму, у име, како наводи, грађана Чачка и Моравичког округа.

"Грађани и привредни субјекти су препознали корист коју нам може донети функционалан аеродром. Повећали би конкурентност наших пољопривредних производа на захтевним тржиштима Западне Европе, Русије и Блиског истока. Приближили би наше светиње верским туристима из целог света, а пре свега мислим на манастире Жичу, Студеницу, Сопоћане, Ђурђеве ступове, манастир Вујан, малу српску Свету Гору у Овчар Бањи", наводи Тодоровић аргументе у прилог својој иницијативи.

Активирање аеродрома у Лађевцима би, оцењује, значајно повећало промет у здравственом туризму, а раст броја туриста би индуковао потражњу у осталим привредним гранама, од пољопривреде, до саобраћаја и индустрије, чиме би се увећали приходи од страних туриста за бар 40 милиона евра годишње, уверен је градоначелник Чачка.

Наводи и да би домаћи и страни привредни субјекти који раде у непосредној близини такође имали користи, јер би своје производе, које махом пласирају у иностранству, још брже и лакше пласирали на страна тржишта.

Осим тога, индиректна корист је у побољшавању привредног амбијента, као што се може видети на примеру града Ниша, па би могли да очекујемо појачано интересовање страних инвеститора, као што су то скоро показали "Сименс", "Јура", "Vorwerk", каже Тодоровић. 

Завршетак конверзије аеродрома позитивно би утицао и на заустављање унутрашњих миграција младог и радно способног становништва и пружио им шансу да започну сопствени приватни бизнис у родним градовима. 

Према Тодоровићевим речима, светски трендови, поткрепљени статистичким подацима, показују да ће велики аеродроми све теже пружати услуге путницима, јер је пораст броја путника из године у годину константан, што даје шансу малим аеродромима.

"Већина наших малих аеродрома, који тренутно послују на граници рентабилности, уз најширу подршку би представљали генератор развоја региона у којима се налазе. У том контексту ми Аеродром 'Морава' не гледамо само као извор профита за локалну заједницу, већ његове бенефите видимо и на нивоу округа и целе Републике Србије", истиче Тодоровић.

"Велику подршку добијамо од привредних удружења. Форум привредника Чачка је конверзију Аеродрома 'Морава' прогласио, заједно са изградњом Индустријске зоне, основним предусловом за убрзани развој града Чачка и региона у целини", додаје Тодоровић. 

Град Чачак није у могућности да самостално финансира "трансформацију" профила аеродрома у Лађевцима, те стога, наводи Тодоровић, очекују помоћ и подршку државе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво