Документарац РТС-а о Диани Будисављевић приказан у Бањалуци

У оквиру манифестације "Дани сјећања" у Бањалуци је приказан докуметарни филм "Дианина деца", ауторке Слађане Зарић, у продукцији Радио-телевизије Србије и Министарства за рад. Филм говори о Диани Будисављевић, која је за време Независне Државе Хрватске спасила 7.000 српске, ромске и јеврејске деце из усташког логора Јасеновац.

Ауторка филма Слађана Зарић каже да је вечерашња пројекција филма својеврсна претпремијера уочи београдске премијере и да је то прича о великој хуманој жени и страшном страдању.

Даница Праштало данас има 75 година, децу, унучад, праунучад. Све то због једне жене, Диане Будисављевић.

Диана Будисављевић је из логора Јасеновац спасила Даницу која је имала само девет година. Након страхота које је преживела, Даница се сећа само да су по њу и брата ноћу дошле неке жене и одвеле их из логора.

У Јасеновац је доведена са оцем, мајком, троје браће и сестара. Најмлађу сестру која је тада имала само две године никада нису пронашли.

"Мучили су нас свакако. Најтеже је било на веронауци, када сам се крстила са три прста. Онда бих добила батине. Брата ми је било највише жао. Он је имао седам година. Часна сестра би га повукла за уво док је клечао и дизала га док му крв не пође", каже Даница Праштало.

Ауторка филма Слађана Зарић каже да је ово филм о великој хуманитарној акцији, великој жени али и страшном страдању у којем је убијено 20.000 деце.

"Засигурно, после овог истраживања, можемо да тврдимо да је ово највећа хуманитарна акција током Другог Светског рата. Знамо за Оскара Шиндлера, и Спилбергов филм Шиндлерова листа, који је спасао 1.500 Јевреја. Имамо Пољакињу Ирену Сендлeр која је из варшавског гета спасила 2.500 деце јеврејског порекла и Диану Будисављевић која је из Јасеновца спасила 7.000 српске деце", каже Слађана Зарић, ауторка филма и уредница документарног програма РТС-а.

Миодраг Којић из Центра за истраживање ратних злочине Републике Српске каже да је РТС оживео сећање на Диану Будисављевић и у правом контексту приказао историјске чињенице. Због тога су, додаје, захвални РТС-у. 

Филм је сниман у Србији, Републици Српској, Хрватској и Аустрији. Ауторка је разговарала са историчарима и истраживала у архивима Београда и Загреба. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво