Почела сезона одбране од града, порука ратарима да се припреме

Овогодишња сезона одбране од града која ће трајати до 15. октобра је почела. Као и прошле године надлежан је Сектор противградне одбране Републичког хидрометеоролошлог завода. У току је попуњавање противградних станица на терену са ракетама, а по најавама биће их 13.400. Као и претходних година, стрелце ће плаћати држава 4.000 динара месечно, а да би мотивисали стрелце општине за њих издвајају и додатни новац.

Милан Шујица из села Честерег код Зрењанина је стрелац на противградној станици већ 18 година. Прошле године није испаљивао ракете, јер није било потребе, али је 15 пута био позиван на приправност. То му није проблем, већ честе крађе, јер је са станице једном украден лансер, а бандера два пута.

"Тако се понашају, као да је то ничије. Ми се боримо. Пошто сам близу, дођем бициклом сваки други дан, трећи. Одржавам то колико могу", прича Милан Шујица.

Ове године је покрајина за куповину противградних ракета наменила 20 милиона динара, осам више него лане, а најављују и улагања у модернизацију система.

"Било би потребно да се у наредном периоду обезбеде аутоматске станице, које би могле даљински да се контролишу и даљински да се детектују, да се лансирају ракете када је то потребно", указује Младен Петковић из Покрајинског секретаријата за пољопривреду.

Општина Житиште стимулише осам стрелаца са хиљаду динара месечно. Уложили су и 400.000 динара за ракете, а још 600.000 динара су добили из Покрајине.

"Том приликом набавили смо 31 ракету коју смо крајем марта предали ракетном центру у Самошу", наводи Јелена Миљевић из Општине Житиште.

Очекује се да ће током сезоне функционисати 1.430 лансирних станица, слично као предходних година. На њима ће просечно бити 10 ракета, а оптимално је 12.

Надлежни наводе да би без додатне подршке Владе, која је прошле године издвојила 100 милиона динара и сарадње са локалним самоуправама, систем тешко функционисао.

"Прошле године је преко 60 локалних самоуправа купило ракете. Ове године је већ тај број прешао 20", рекао је Зоран Бабић из Сектора противградне одбране РХМЗ-а.

Препорука ратарима је да се додатно заштите од града и осигурањем. У Србији је осигурано тек 10 одсто усева, а просечно 16 градоносних дана у јулу и 18 у августу је довољан разлог да се о томе размишља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво