Кркобабић и Хочевар о сарадњи и формирању задруга

Министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић и београдски надбискуп Станислав Хочевар разговарали су о унапређењу сарадње у области равномерног регионалног развоја Србије, формирању задруга и социјалном предузетништву у селима у Србији са католичким и мешовитим становништвом.

Министар Кркобабић је рекао да је на састанку закључено да је задругарство један од начина да села опстану и заживе, као и да је социјално предузетништво шанса за маргинализоване и угрожене социјалне групе.

''У наредном периоду појачаћемо активност у селима и насељима са католичким и мешовитим живљем да размотримо где могу да се формирају нове задруге, а где да помогнемо постојеће'', навео је Кркобабић након сусрета са Хочеваром.

Како је рекао, циљ је да се створе бољи услови за живот у селима и да млади имају могућност избора. 

"Морају да имају дом здравља, школу, али и базичан извор егзистенције. Да ли ће то бити земљорадничка, туристичка, услужна или други тип задруге зависиће од конкретних ситуација", указао је Кркобабић.

Додао је да ће у наредних неколико недеља обе стране изаћи са јасним предлозима о формирању задруга и могућностима социјалног предузетништва након чега ће се, каже, посветити решавању конкретних проблема.

"Успех наше мисије зависиће од тих појединачних примера, не можемо стићи у свако село, а има их око 4.700, али можемо да урадимо кључне ствари које ће другима послужити као пример да могу да се самоорганизују", указао је Кркобабић.

Министар је захвалио Хочевару, који је и председник хуманитарне организације Католичке цркве "Каритас", на дугогодишњој помоћи најугроженијима у Србији и на жељи да се активно укључи у заједничку мисију очувања села и равномерног регионалног развоја Србије.

"Заједничка брига о породицама у селима" 

Београдски надбискуп Станислав Хочевар изразио је задовољство због сусрета са министром Кркобабићем с којим је, каже, договорена сарадња у будућности, а пре свега, заједничка брига о породицама у селима. 

"Подручје нашег рада је јако блиско. Ми увек радимо за човека, помажемо нашим верницима, али увек нам је на првом месту човек и није важно којој нацији и религији припада", нагласио је Хочевар.

Додао је да су на првом састанку са Кркобабићем евидентиране могућности за сарадњу и најавио прве конкретне кораке заједничког деловања.

"У многим крајевима Србије где су рудници насељавало се много католичког становништва. Ти рудници су затворени, а у тим насељима више нема људи или су сви без посла, наш заадатак је да им дамо смисао да остану на селу", поручио је Хочевар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво