У Србији од хемофилије болује 900 људи

Светски дан хемофилије обележава се данас, а у Србији тај здравствени проблем има око 900 људи.

У знак подршке оболелима и њиховој свакодневној борби за достојан живот, вечерас ће јарко црвеном бојом бити осветљен мост на Ади, зграда Народне скупштине, палата Албанија и друга јавна здања у Београду.

Процењује се да у свету од болести згрушавања крви болује око 400.000 особа, али је тек за њих око 25 одсто доступно адекватно лечење.

Ситуација у нашој земљи је много боља. У Србији су савремена дијагноза, лекови и терапија доступни за свих око 900 оболелих и то о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, саопштило је Удружење хемофиличара Србије.

Будући да се ради о неизлечивој болести, чије последице могу довести до инвалидитета или чак смртног исхода, сва пажња здравствених институција, лекара и удружења пацијената усмерена је на превенцију и спречавање нежељених последица болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво