Награда за приче које су мењале животе

Када се пре десет година кренуло са кампањом "Продужи живот", донорску картицу имало је свега 14.000 становника, а данас их има скоро 200.000. Новинарка РТС-а Ана Стаменковић сваке недеље доноси нове приче о завештању органа. Никад се не зна када ће да се деси да будемо у ситуацији да дарујемо органе, зато је важно да размишљамо о овим темама, поручила је Стаменковићева.

На традиционалној свечаности у Скупштини града јуче је саопштено ко су добитници признања најзаслужнијима за 2017. годину. Признања ће бити уручена сутра а реч је о 24 награде из 19 области. Награду за новинарство добиле су новинарке РТС-а Ана Стаменковић и "Политике" Данијелa Давидов Кесер за деценијску кампању и извештавање о трансплантацији и завештању органа.

Ана Стаменковић подсећа да je Србија, када се кренуло са акцијом "Продужи живот", била на дну лествице и донора и трансплантација. Тада је донорску картицу имало свега 14.000 становника, а данас их има скоро 200.000.

Ана Стаменковић указује да су данас породице спремније да дају сагласност и у најтежим тренуцима спасу друге животе. Један донор може да спаси или продужи и седам живота, рекла је Стаменковићева.

Сваке недеље у Другом дневнику РТС-а емитују се животне приче о трансплантацији. У једној од њих нашли су се и навијачи Црвене звезде.

"На крају 2016. године на кошаркашкој утакмици ЦКСА – Црвена звезда је био човек који је доживео мождани дар у том тренутку и пацијент који је чекао на трансплантацију јетре, као и лекари из Ургентног центра. Два дана касније су се све судбине спојиле", подсетила је Ана Стаменковић.

Истакла је да се никад не зна када ће да се деси да будемо у ситуацији да дарујемо органе, зато је важно да размишљамо о овим темама.

Новинарка РТС-а је указала да је трансплантација једина област у медицини која не може да се развија и опстане без подршке медија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво