Опасна забава – све више деце у наргила баровима

Пушење наргиле све је популарније међу младима у Србији. Подаци показују да девет одсто младих између 13 и 15 година, и то у истом проценту девојчице и дечаци, користи наргилу. Осим што је законом забрањено за малолетнике, стручњаци упозоравају – сат времена коришћења наргила једнак је штети од 100 попушених цигарета.

Егзотична атмосфера, опуштајућа музика, мешавина различитих ароматичних укуса – чине наргила барове привлачним местом за окупљање младих.

"Младима је нарочито интересантно зато што је то нешто што њихови родитељи нису радили, тако да та потреба за новином и за нечим што је посебно и другачије, која је иначе иманентна младости, чини ово веома атрактивним", каже психијатар Невена Чаловска.

Атрактивно, али, тврде надлежни, веома опасно по здравље.

"Због тога што је наргила направљена тако да истовремено сагорева дуван, или чак и ако није дуван, већ неки други производ, сагорева и угаљ. То је изузетно штетно, и концентрације су много више него код пушења цигарета. Без обзира на то што пролази кроз воду, сви ти штетни састојци се задржавају и удишу", каже Срмена Крстев из Комисије за превенцију употребе дувана.

Удисањем ароматичног дувана у само једној сеанси, апсорбује се количина угљен-моноксида четири до пет пута већа од оне која се удише једном цигаретом – подаци су Светске здравствене организације.

"Наргиле остављају исте последице као и цигарете. Уколико садржи дуван и никотин, то значи да ствара и зависност и све остале болести које изазива пушење цигарета – утицај на крвне судове, утицај на срце, затим настанак малигних болести", каже Срмена Крстев.

Невена Чаловска указује да човек има потенцијал да створи зависност од било какве супстанце и било каквог објекта.

"Тако да и ово, аналогно, може да има симптоме и знаке зависности, а то значи да може да постоји и апстиненцијални синдром, који је онда виђен у напетости, нерасположењу, губитку интересовања, воље", рекла је Невена Чаловска.

Да се зависност лако ствара, али тешко лечи, потврђује и студија у Америци према којој се 28,4 одсто пушача јавило за одвикавање од наргила, а више од половине њих није успело у томе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво