Борба против сајбер-криминала, колико је Србија безбедна?

После афере с “Фејсбуком“, која је уздрмала aмеричку берзу, интернет безбедност једна је од најбитнијих тема у свету интернет комуникација и пословања. У Београду је отворена дводневна конференција о ИТ безбедности на којој су стручњаци из региона представили моделе дигиталне трансформације за лакше супротстављање у свету растућем сајбер-криминалу.

Према индексу развоја националне информационе безбедности, Србија се налази на 10. месту од 69 рангираних земаља, говоре подаци естонске e-government академије.

Тако добри резултати настали су као резултат борбе против сајбер-криминала и развоја регулативе у тој области, али и због заштите кључних сервиса које је наша земља успоставила.

Напади на ИТ системе се брзо и лако шире и ван земље, па је због тога неопходна међународна сарадња за развијање информационе безбедности.

"Ми смо стратегијом развоја информационе безбедности предвидели веома динамичну међународну сарадњу, пре свега у циљу размена информација али и знања и искуства са иностраном мрежом и националних, професионалних и међународних центара за превенцију безбедносних ризика у ИKТ системима", каже државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Интернет безбедност не може да осигура једна земља нити једна компанија јер сајбер претње нападају све земље и одговор мора бити заједнички, сматра амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

"Морамо радити заједно да бисмо имали интернет и онлајн простор који је безбедан, повезан и приступачан за све. Да бисмо превазишли те претње важно је изградити културу интернет безбедности и повећати свест привредника о њиховој критичној улози у заштити сајбер система", рекао је Скот.

Према званичним подацима, високо-технолошка безбедност код нас се стално повећава. У Србији је прошле године у области високотехнолошког криминала поднето 95 кривичних пријава, што је мање него годину раније, када је забележена 121 пријава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво