Почела командно-штабна вежба "Викинг 18"

У касарни "Бањица 2", почела је војна, командно-штабна вежба, подржана рачунарским симулацијама "Викинг 18". То је једна од највећих међународних вежби на којима је Србија учествовала и траје десет дана.

Са 3.000 учесника из 61 државе, "Викинг 18" је највећа симулациона командно-штабна вежба на свету. Организују је Оружане снаге Шведске, у сарадњи са САД. Командно место је у Шведској. Србија је била домаћин такве вежбе пре четири године.

"У Србији као и на другим издвојеним местима у Ирској, Шведској, Бугарској, Финској и Бразилу успостављени су сви елементи командовања и подршке. На главном месту извођења вежбе у Шведској успостављени су сви вежбајући елементи и на оперативном нивоу, цивилне и полицијске компоненте, као и главно руководство вежбе", наводи пуковник Бошко Зорић, начелник Управе за обуку и доктрину.

Циљ вежбе је да унапреди обученост војске, полиције и цивилних организација, за реаговање и заједничко деловање у различитим кризним ситуацијама и мировним операцијама широм света.

"Други циљ јесте цивилно-војна сарадња свих учесника у окружењу и једна од најбитнијих јесте сарадња и разумевање између земаља учесника у оваквој вежби", истиче пуковник Мићо Бранковић, руководилац вежбе и начелник Центра за обуку путем симулација.

У симулационој вежби "Викинг 18" учествује 108 припадника српског Министарства одбране и Војске Србије, 40 припадника страних оружаних снага и 57 припадника полиције и владиних и невладиних организација.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво