Почела командно-штабна вежба "Викинг 18"

У касарни "Бањица 2", почела је војна, командно-штабна вежба, подржана рачунарским симулацијама "Викинг 18". То је једна од највећих међународних вежби на којима је Србија учествовала и траје десет дана.

Са 3.000 учесника из 61 државе, "Викинг 18" је највећа симулациона командно-штабна вежба на свету. Организују је Оружане снаге Шведске, у сарадњи са САД. Командно место је у Шведској. Србија је била домаћин такве вежбе пре четири године.

"У Србији као и на другим издвојеним местима у Ирској, Шведској, Бугарској, Финској и Бразилу успостављени су сви елементи командовања и подршке. На главном месту извођења вежбе у Шведској успостављени су сви вежбајући елементи и на оперативном нивоу, цивилне и полицијске компоненте, као и главно руководство вежбе", наводи пуковник Бошко Зорић, начелник Управе за обуку и доктрину.

Циљ вежбе је да унапреди обученост војске, полиције и цивилних организација, за реаговање и заједничко деловање у различитим кризним ситуацијама и мировним операцијама широм света.

"Други циљ јесте цивилно-војна сарадња свих учесника у окружењу и једна од најбитнијих јесте сарадња и разумевање између земаља учесника у оваквој вежби", истиче пуковник Мићо Бранковић, руководилац вежбе и начелник Центра за обуку путем симулација.

У симулационој вежби "Викинг 18" учествује 108 припадника српског Министарства одбране и Војске Србије, 40 припадника страних оружаних снага и 57 припадника полиције и владиних и невладиних организација.

Остали аутори: Славица Глигоровић
број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 17. апр 2018, 08:46) - Kovalski [нерегистровани]

Vik ing

Druze,Svajcarska nema vojsku,ima civilnu zastitu

(понедељак, 16. апр 2018, 21:21) - anonymous [нерегистровани]

Vezba

Vojna neutralnos ne znaci da vojska u vojno neutralnoj zemlji ne postoji, svakako je dobro da nasi vojnici imaju vezbe i mogucnost razmenjivanja znanja, samo ove vezbe bi trebale da budu u reciprocitetu i sa Evroazijskim savezom.

(понедељак, 16. апр 2018, 20:29) - anonymous [нерегистровани]

Ajde Viking

Neka zasviraju sirene za vazdusni napad ili nedo Bog zemljotres......pa mi nemamo ni Civilnu zastitu i sklonista za narod i djecu.....A kao vjezbamo se rata........Pre par dana da je poceo???Gdje je plan evakuacije iz Bg i Ns za civile ...gsp.druze Generale(Vikinže)

(понедељак, 16. апр 2018, 20:26) - anonymous [нерегистровани]

Srbija neutralna?

Jel stvarno?
Zasto onda vezbe?
Svajcarska je neutralna I nikad nema vezbe, sa ostalim svetom.