Омеровић: Похвала за полицију – критика за медије у случају Беквалац

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић поздравио је брзу реакцију полиције и суда у случају Наташе Беквалац, чијем је супругу изречена хитна мера забране приласка, односно продужење мере забране приласка жртви.

Мехо Омеровић је у саопштењу изразио наду да ће и другим случајевима насиља над женама надлежни органи на исти начин примењивати закон и да ће жртве имати једнак третман, без обзира да ли је реч о – домаћици, директорки, народној посланици или естрадној уметници, односно без обзира да ли учинилац – фудбалер, глумац или политичар.

Сматра да би медији требало да буду подршка држави и њеним институцијама у јачању свести и превенцији насиља наде женама, али да је нажалост и поред бројних кампања већина медија у овом случају подлегла сензационалистичком извештавању.

"Иако је реч о естрадној личности, Наташа Беквалац у овим околностима има право на заштиту приватности и елементарних људских права. И док се у овом случају износе детаљи из истраге, што додатно понижава жртву, с друге стране, када је реч о жртвама које нису познате јавности, исти ти медији извешетавају врло штуро, најчешће кроз кратку вест и само уз иницијале жртве", рекао је Омеровић.

Како каже, медији су свакако могли и морали да о овом догађају известе јавност на другачији начин, поштујући новинарску етику и стандарде, али и поштујући достојанство и једнак третман сваке жртве.

број коментара 0 Пошаљи коментар