Бесплатни прегледи за рано откриће рака грлића материце и рака дојке

У војномедицинским установама у Београду, Новом Саду и Нишу ове недеље се организују бесплатни лекарски прегледи за рано откривање рака грлића материце и рака дојке.

Министар одбране Александар Вулин обишао је новосадску Војну болницу где се врше бесплатни прегледи и истакао да ће то министарство подржати напоре Владе и председника Александра Вучића да се "добије" борба са белом кугом, односно повећа наталитет.

"Управо због тога смо позвали све заинтересоване суграђанке да дођу и провере се на питања рака грлића материце и рака дојке", рекао је Вулин и изразио задовољство због великог одзива.

Најавио је да ће акција трајати дуже од једне седмице, како је првобитно било планирано и додао да треба омогућити бесплатан преглед у свим војним установама које се баве медицинском заштитом.

"За наше припаднице је одређен обавезни преглед на рак грлића материце и рак дојке и то је нешто што ћемо радити сваког дана. Али и за све остале наше жене, за све остале суграђанке ћемо у нашим војним објектима радити на превенцији и чувати здравље сваке од наших жена", истакао је Вулин.

Навео је да је од 1. јануара до данас у Војсци Србије исплаћено 253 солидарне помоћи за рођење детета у висини једне републичке просечне зараде и подсетио да ће Војска Србије плаћати четири покушаја вештачке оплодње.

"Померили смо старосну границу са 42 на 44 године, омогућили смо паровима без деце добију још једну прилику да добију дете, па чак и оним паровима који имају децу, али желе даље да добију децу овим путем и њима је омогућена вештачка оплодња", рекао је министар.

Међу грађанкама Новог Сада који су искористили данашњу акцију бесплатних прегледа била је и Ана Гајић.

"Бесплатни прегледи значе много, јер се редовни прегледи тешко заказују а и ми увек имамо нешто прече од свог здравља", рекла је Гајићева и нагласила да је изузетно задовољна услугом у Војној болници Нови Сад.

У време када је и заказана, у ординацију је ушла Биљана Ступић.

"Данас сам успела да завршим гинеколошки преглед а сада ћу урадити и мамографију. Услуга и организација су изузетне и захвална сам Министарству одбране што нам је омогућило овакав преглед", истакла је Ступићева.

У Нишу попуњени сви данашњи термини

Дописник РТС-а из Ниша јавља да је у том граду интересовање огромно и да је попуњено свих 60 термина за данас. 

"Циљ је да се уједно подигне и свест припадница женског пола, односно дама о потреби за редовним превентивним прегледима јер смо суочени свакодневно са великим новоткривеним случајевима малигних обољења код жена. Ради се о малигнитетима дојке и грлића материце", каже пуковник др Јовица Станојковић, управник Војне болнице Ниш.

У току ове недеље женама ће на ВМА и у Војним болницама Ниш и Нови Сад од 10 до 14 часова бити на располагању гинеколози, радиолози, хирурзи, патолози и цитолози.

Осим гинеколошких прегледа који обухватају ултразвук, ПАПА тест и колпоскопију реде се и ултразвучни прегледи дојке и мамографија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво