"Боки Милошевић је обележио једну епоху, своју вештину је делио са другима"

Отишао је врхунски уметник и добар човек који је обележио епоху, сложили су се саговорници "Танјуга" Мерима Његомир, Бора Дугић и Дејан Петровић, поводом вести да је преминуо легендарни кларинетиста Божидар Боки Милошевић.

Певачица народне музике Мерима Његомир каже да је Милошевић био изузетан уметник који је своју вештину радо делио са људима.

"Боки је био мој пријатељ и јако ми је жао што све овако завршило. Он је био јако вредан човек који је свако јутро устајао у 6.30 и вежбао кларинет пола сата. Чак и када је био на врхунцу каријере није одустајао од те рутине", казала је она.

"Својим радом, посвећеношћу музици, обележио је епоху. Унапредио је Народни оркестар РТС-а револуционарним увођењем неколико иструмената у тај састав. Бокијеве ћерке Тијана и Ксенија су врхунски иструменталисти Београдске филхармоније", рекла је Његомир.

Цењени иструменталиста Бора Дугић наглашава да је Милошевић био један од најзначајнијих протагониста наше музичке сцене.

"Милошевић је био изузетан уметник. Прави узор великом броју младих музичара. Био је познат по срдачном односу према људима. Волео је људе. Увек ме је учио да онај ко мрзи не може да буде врхунски иструменталиста. Многима је помогао да освоје свој простор у музици. Нема сумње да је својим радом обележио епоху и да иза њега остаје велика празнина на нашој уметничкој сцени", казао је Дугић.

Трубач Дејан Петровић се сећа Милошевића као учитеља и врхунског иструменталисте.

"Милошевић је био гост на једном од мојих концерата и тада сам помислио да вреди што се уопште бавим музиком када такав мајстор дели сцену са мојим оркестром. Његова каријера је обележила последњих 50 година уметничког стварања у области народне музике код нас. Био је аутор чије је дело обележило епоху", указао је Петровић.

Познати српски кларинетиста Божидар Боки Милошевић преминуо је у Београду у 87. години.

Рођен је 1931. године у Прокупљу.

Музиком је почео да се бави 1950. године, а у својој каријери сарађивао је са врхунским интерпретаторима народне музике код нас и био легендарни шеф Народног оркестра РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво