Регистровано 4.740 случајева малих богиња, пад укупног броја оболелих

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из Института Батут рекла је за РТС да је од почетка епидемије, од октобра прошле године, на територији наше земље регистровано 4.740 случајева оболелих од малих богиња, од којих је трећина била хоспитализована. Последњих дана и недеља на дневном нивоу региструје се пад укупног броја оболелих.

Последњих недеља мање се говорило о морбилама па смо закључили да је вирус у стагнацији. Међутим, јавност се поново потресла због 15. жртве богиња. Реч је о једанаесетомесечној беби из Дољевца.

Гостујући у Дневнику РТС-а, епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из Института Батут рекла је да је од почетка епидемије, од октобра прошле године, на територији наше земље регистровано 4.740 случајева малих богиња, од којих је трећина била хоспитализована.

Што се туче учесталости компликација, код више од 500 особа је регистровано запаљење плућа, два запаљења мозга, рекла је епидемиолог. Према њеним речима, укупан број смртних случајева је 15.

Каже да је незахвално правити било какаво предвиђање имајући у виду лакоћу ширења овог вируса, једном када се дозволи да се шири јако га је тешко зауставити, али последњих дана и недеља на дневном нивоу региструје се пад укупног броја оболелих.

"То се са једне стране може објаснити и порастом колективног имунитета, имамо значајно повећање обухвата имунизацијијом, али са друге стране можемо то објаснити годишњим добом, дошло је пролеће и мањи је боравак људи у затвореним просторијама", каже др

Говорећи о антивакциналној кампањи, она каже да треба да постоји одговорност за јавно изречено мишљење.

"У том смислу подржавано сваку акцију која је у том смислу спроведена, а што се тиче обухвата од почетка епидемије до данас апликовано је више од 70.000 доза ММР вакцине, што је двоструко више него што је било у истом периоду претходних година", истакла је Тепавчевићева.

Што се тиче обухвата имунизацијом у узрасту од 12 месеци до 14 година, достигао је 94 одсто.

"Међутим, не смемо да се зауставимо на томе и треба да наставимо и даље оваквим темпом", рекла је др Тепавчевић.

Објашњава да је у 42 земље од 53 земље европског региона прекинуто преношење овог вируса због високог обухвата имунизацијом што је доказ да је то могуће постићи.

У групи оболелих 95 одсто је невакцинисаних 

"Од почетка епидемије је иста ситуација као што се бележи у другим земљама и у групи оболелих 95 одсто је невакцинисаних или непотпуног вакциналног статуса, а када су у питању смртним случајеви - ради се о особама које нису биле вакцинисане или које су имале ослабљено стање имунитета - код таквих особа је повећана вероватноћа и за компликације и за смртни исход", рекла је епидемиолог Тепавчевић. 

Вакцинација је колективна одговорност, истиче докторка и додаје да би висок степен колективног имунитета представљао баријеру за преношење инфекција и на особе које због трајних контраиндикација не могу да приме ову вакцину, истиче она.

Како каже, у укупној структури свих оболелих, 13 одсто су били здравствени радници, чак су и одрђене законске измене урађене да би могла одмах да се спроводи заштита.

"У зимском периоду урађене су прерасподеле у односу на приоритете и вакцинисана је одређена група здравствених радника. И у наредном периоду планирамо да и остали здравствени радници за које проценимо да немају имунитет буду вакцинисани против ове болести", закључила је Тепавчевићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво