Ниш међу најјефтинијим градовима за живот у Европи, шта на то кажу грађани?

На листи 26 европских градова у којима се може живети са мање од 600 фунти, односно 690 евра месечно, коју је објавио британски интернет портал "Бизнис инсајдер", нашла су се и три града у Србији – Нови Сад, Ниш и Приштина. Према истраживању тог сајта, Ниш је 6. на листи европских градова најјефтинијих за живот.

Бизнис инсајдер наводи да је Ниш јефтин град за живот, али грађани са којима је екипа РТС-а разговарала не деле то мишљење.

Са платом на западу могло би овде пристојно да се живи, кажу Нишлије и додају да највећи број грађана има плату око 20.000. Њима је скупо, сматрају у Нишу.

"Сразмерно платама, све је скупо, али у поређењу са остатком света нису толико скупе кирије, чланарине, спортови", кажу Нишлије.

Асистент на социологији Филозофског факултета у Нишу Бојана Пуцаревић каже да постоје две стране медаље.

"Постоје људи који имају куповну моћ која је задовољавајућа за неке стандарде живота који су другима само на нивоу маште", рекла је Пуцаревићева.

Ти други су велика већина. Њима је 540 евра месечно, колико је Бизнис инсајдер израчунао да је потребно за живот једне особе у Нишу, и на основу тога овај град сврстао у јефтине, недостижно и зарада им одлази на најосновније храну и рачуне.

Све друго, ма колико јефтиније било него у Лондону или Манчестеру, тешко се може приуштити.

Са 540 евра по особи могло би се живети пристојно вероватно у сваком граду у Србији. А да живот јефтиним чине месечни трошкови мањи од 600 фунти, стандард је оних који све посматрају из развијене Европе. У Нишу просечна зарада је испод републичког просека, и свакако вишеструко мања од зарада у развијеним земљама.

Питање је онда колико су ниске цене кирија, превоза, комуналија, или специјалитета у ресторанима препорука за Ниш.

"Свакако да је Ниш квалитетан за живот, али свакако је и препорука да се мора више радити на подизању стандарда грађана", каже градски већник Михајло Здравковић.

И мада је стандард и даље испод прижељкиваног, ствари се померају током претходних година, отворено је више хиљада радних места и смањен број незапослених, што је довело до повећања куповне моћи Нишлија.

Остали аутори: Јелена Мариновић
број коментара 9 Пошаљи коментар
(недеља, 15. апр 2018, 21:36) - anonymous [нерегистровани]

Prepel grad

Niš je prelep grad, pun života. Milina je prošetati ovih dana, toliko radosti i omladine, muzika se čuje na svakom koraku. Materijalno bogat grad nije, ali ljudi deluju srećnije nego u Beogradu, gde kad god prošetam Knez Mihajlovom vidim samo namrgođena lica. Ne znam zašto.

(недеља, 15. апр 2018, 18:59) - Nenad [нерегистровани]

Pa nije Nis tako ni jeftin......

Ja zivim u Londonu sa £1400 pa nekako uspevam a £600 za uslove koji tu vladaju to je jedan pristojan zivot. Vidimo se u Nisu.

(недеља, 15. апр 2018, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

statistika

540 po osobi nije samo velika para za Srbiju vec i za sve zemlje komunisticke Evrope koja je sada u EU. 540 po osobi nemaju mnogi niti u Grckoj, Portugaliji, Spaniji i Italiji. Porodice koje imaju 540 eura po osobi u Srbiji zive carski.

(недеља, 15. апр 2018, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

Nišlija

Ja živim u zgradi i mislim da sam najsiromašniji sa ukupnim buđetom moje porodice od 41000 din!U zgradi sve doktori,preduzetnici,penzioneri sa višim penzijama...Ali,mogu Vam reći da svi kukaju!Razlog su krediti kojima su pravili i prave skupe svadbe,rođendane,u goste kad idu za decu ponesu milku od 300 gr a za domaćina viski.Da ne govorim o kladionicama i kafanama koje su pune...Tu ne pomaže ni da si milioner.I za kraj,hranim se kvalitetno-mesa svaki dan,povrća,samo manje voća...Stanarske režije oko 13000 i ostane mi za 50 pa nekad i 100 evra!

(недеља, 15. апр 2018, 17:07) - Deda Miloje [нерегистровани]

Tacno

Из Београда сам. Био сам у Нишу у јануару и све је тачно. Заиста би волео да живим доле. Плата је државна, тако иста на Врачару, Пироту и Сомбору. Нпр. сендвиче је у нишкој фенси пекари 100-110 динара. У Београду нема испод 150. Тако и све остало. Кафа, сокови...

(недеља, 15. апр 2018, 16:02) - anonymous [нерегистровани]

U Nisu sam ziveo od 1995 - 2003 godine!

"Ne ponovilo - se"!!!

(недеља, 15. апр 2018, 15:01) - Nebojša iz Niš [нерегистровани]

Samo otvorite prozor Nišlije

I videćete kako dobro živite. Što kukate kad imate prosečne plate oko 500 evra ( za dva meseca ).

(недеља, 15. апр 2018, 14:55) - FORum LIvii [нерегистровани]

pravo pitanje

највећи број грађана има плату око 20.000.
Koliko dana bi moglo da se zivi u Londonu ili drugim evropskim gardovima sa prosecnom mesecnom platom u Nisu ?
Koliko dana ili sati ???

(недеља, 15. апр 2018, 10:52) - anonymous [нерегистровани]

A zasto ?

Vest je u sustini zalosna. To samo govori o nasoj bedi. A pisala sam da je tako u vecini gradova u unutrasnjosti. U mestu odakle sam,taxi vozi 12km za 100 dinara. Nema salame u prodavnicama preko 600 din za 1kg jer niko ne kupuje one "skupe". Plata od 25.000 je pojam pa onda i nije cudo sto se otvaraju pogoni sa 200-250 evra plate. Otidjite malo u unutrasnjost pa napravite emisiju.