Данас је Ваведење

Празник Ваведења, успомена на дан када је Богородица, у пратњи својих родитеља Јоакима и Ане, први пут ступила под сводове Јерусалимског храма, обележава се днас у свим храмовима Српске православне цркве и у домовима православних верника.

Овај празник, обележен црвеним словом у богослужбеном календару СПЦ, је слава београдског манастира Ваведење на Топчидерској звезди и један је у низу заповедних празника којим се велича улога Богомајке у хришћанској вери.

Ваведење је слава манастира Хиландар на Светој Гори, па ће братсво српске царске лавре прославити празник своје заштитнице и заштитнице читавог Атоса.

Према предању, Богородица је једина жена која је ступила на тло Свете Горе на свом мисионарском путовању по повратку из Свете Земље.

Чином Ваведења Маријиног, каже јевандјелско предање, свети родитељи испунили су завет да ће пород, којег дуго нису имали, "предати Богу на службу".

"Напред су ишле девице, са запаљеним свећама, а за њима пресвета Дева, украшена царским благољепним хаљинама, како приличи кћери царевој и невести Божјој", записано је у "Прологу" владике Николаја Велимировића.

Хришћанско предање каже да је првосвештеник јерусалимског храма Захарија, отац светог Јована Претече, узевео за руку Марију и увео је "не само у храм него у Светињу над Светињама, у коју нико никада не улажаше осим архијереја, и то једанпут годишње".

Ово уводјење девице Марије на место за првосвештенике и поступак Захаријин у хришћанству се тумачи као део пророчанства о доласку Спаситеља.

На православним иконама Ваведења слика се Богородица у пратњи девојака са упаљеним воштаницама, а једна од  најлепших представа је славска икона манастира Хиландар.

У Цркви краља Милутина у Студеници је једна од највреднијих и најбоље очуваних фресака са истом сценом Ваведења.

На славским иконама Ваведња слика се такође и сцена уласка Марије и светох родитеља у  јерусалимски храм.

У народу се Ваведење назива и Света Пречиста коју су некада особито поштовале жене. Тај празник су славили и сточари који тога дана нису узимали у руке маказе, српове или косе.

У источној Србији су на основу времена тога дана предсказивали род усева - ведро небо обећава добру летину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво