Примена новог закона о саобраћају, више од 800 казни због алкохола

Александaр Раденковић из Управе саобраћајне полиције каже за РТС да је од почетка примене новог закона о безбедности саобраћаја забележено 38 случајева потпуне алкохолисаности возача.

На основу измењеног закона, возач се после трежњења у полицијској станици по хитном поступку спроводи код судије за прекршаје који му одређује казну од 30 до 60 дана затвора, 15 негативних поена и забрану управљања возилом од девет до 12 месеци.

Александaр Раденковић наводи да је забележено више од 5.000 случајева прекорачења брзине, више од 800 возача кажњено је због алкохола, док је због невезивања појасева санкционисано 2.500 људи.

У стању потпуне алкохолисаности, са више од два промила алкохола у крви, било је 38 возача, рекао је Раденковић.

Поред вожње са више од два промила, насилничком вожњом сматра се и прекорачење брзине за више од 90 километара на сат у насељу, за више од 100 километара на сат ван насеља, претицање колоне преко "пуне" линије и најмање два проласка на црвено у року од 10 минута.

"У Србији је најнеприхатљивија казна забрана управљања и затворска казна. Све друге казне не чине баш много и народ се привикне на тај начин кажњавања и не реагује", наводи Милан Вујанић, судски вештак из области саобрћаја.

Казне су за поједине прекршаје дуплиране са пет на 10.000 динара, а чак 11 њих има вредност од 100 до 120.000 динара.

"Колико ће се дуго одржати овакве мере, показаће време, али сигурно ћемо ове године имати смањени број погинулих у саобраћају", додаје Борис Антић са Саобраћајног факултета у Београду.

Буди се и свест грађана, нарочито после удеса у Нишу, када су страдале две сестре и бициклиста због возача који је био у алкохолисаном стању.

Тако је протеклог викенда у близини Крушевца казну од 30 дана затвора добио возач "фијат пунта" који је имао чак 2,38 промила пошто су га саобраћајној полицији пријавили грађани.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво