Примена новог закона о саобраћају, више од 800 казни због алкохола

Александaр Раденковић из Управе саобраћајне полиције каже за РТС да је од почетка примене новог закона о безбедности саобраћаја забележено 38 случајева потпуне алкохолисаности возача.

На основу измењеног закона, возач се после трежњења у полицијској станици по хитном поступку спроводи код судије за прекршаје који му одређује казну од 30 до 60 дана затвора, 15 негативних поена и забрану управљања возилом од девет до 12 месеци.

Александaр Раденковић наводи да је забележено више од 5.000 случајева прекорачења брзине, више од 800 возача кажњено је због алкохола, док је због невезивања појасева санкционисано 2.500 људи.

У стању потпуне алкохолисаности, са више од два промила алкохола у крви, било је 38 возача, рекао је Раденковић.

Поред вожње са више од два промила, насилничком вожњом сматра се и прекорачење брзине за више од 90 километара на сат у насељу, за више од 100 километара на сат ван насеља, претицање колоне преко "пуне" линије и најмање два проласка на црвено у року од 10 минута.

"У Србији је најнеприхатљивија казна забрана управљања и затворска казна. Све друге казне не чине баш много и народ се привикне на тај начин кажњавања и не реагује", наводи Милан Вујанић, судски вештак из области саобрћаја.

Казне су за поједине прекршаје дуплиране са пет на 10.000 динара, а чак 11 њих има вредност од 100 до 120.000 динара.

"Колико ће се дуго одржати овакве мере, показаће време, али сигурно ћемо ове године имати смањени број погинулих у саобраћају", додаје Борис Антић са Саобраћајног факултета у Београду.

Буди се и свест грађана, нарочито после удеса у Нишу, када су страдале две сестре и бициклиста због возача који је био у алкохолисаном стању.

Тако је протеклог викенда у близини Крушевца казну од 30 дана затвора добио возач "фијат пунта" који је имао чак 2,38 промила пошто су га саобраћајној полицији пријавили грађани.

Остали аутори: Драган Милутиновић
број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 11. апр 2018, 18:39) - Lazar [нерегистровани]

Zatvor

Dodjite u selo Gospodjince, blizu Temerina, da vidite kako pjani voze od ranog jutra.
Ispred seoske kafane tzv. Vatrogasni, hrpa automobila, svi vozaci piju rakiju i pivo, i onda tako oleseni od ranog jutra voze po selu. Kakva milicija, nema je na vidiku..bas njih briga, a znaju gde su pijanci i da tako voze..
Sramota....

(среда, 11. апр 2018, 11:27) - anonymous [нерегистровани]

Alkohol svesti na 0%.

Sta cekaju? Zakonodavac nikako da shvati da alkohol I voznja nisu spojivi. Spasite ljude of pijanica potpunom zabranom prisutnisti alkohola kod vozaca. Bice dobro I vozacima I drugim ucesnicima u saobracaju!
Slazem se sa jednim of predjasnih komentara, bar u Beogradu jako je puno vozaca koji zaustave vozilo na voznoj traci, upale ili ne upale zmigavce I odu da zavrse neki posao. Blokiraju tu traku po principu bas ih briga za druge ucesnike u saobracaju.

(среда, 11. апр 2018, 10:33) - Дечија играчка, [нерегистровани]

овај стоп знак,

погледајте какве имају Немци;масивнији и дуплог пречника!

(среда, 11. апр 2018, 10:01) - Marko [нерегистровани]

Kazne

Ja sam za da se vozaci opamete i da shvate da je saobracaj veoma rizican zbog necije nemarnosti moze neko izgubiti zivot.Ja vozim od 2005 godine.Zadnje 2 vozim u celoj evropi i nisam zaradio ni jednu kaznu jer vozim odgovorno i postujem propise.Samo da policija kaznjava sa strozijim kaznama pametnjakovice koji parkiraju na sred ulice i misle kada upale 4 migavca rese problem.Juce video da na regionalnom putu covek ostavio auto u voznoj traci i otisao u wc.Da sam policija oduzeo bih mu vozacku na min 6 meseci!

(среда, 11. апр 2018, 09:28) - anonymous [нерегистровани]

Alkohol

Svaka čast našem narodu kad može pod dejstvom alkohola da vozi a i to je dokaz našeg vaspitanja a kazne su male treba ih još tri puta povećati naročito za pijane vozače