Који су најчешћи проблеми ромских породица

У Србији званично живи око 150 хиљада Рома и по бројности су друга национална мањина у нашој земљи. И даље су суочени с тешким животним условима, а највише помака претходних година има у образовању

Роберт Касумовић је апсолвент фармације на нишком Медицинском факултету. Један је од 8.000 ромских студената, колико је у претходних 10 година студирало на нашим универзитетима.

"Од малена је у мојој породици владала таква атмосфера да ћемо се ја и моја сестра школовати. То је била једна од најбитнијих ствари за нашу породицу, тако да је у неком смислу ово врло очекивано за мене", каже Роберт Касумовић, апсолвент фармације.

Његови сународници у ромским махалама живе веома тешко. Већина је без посла, живи од социјалне помоћи, у веома лошим условима.

А и када пара за изградњу нових кућа за Роме има, као у Нишу, негодује локално становништво.

"Прва ствар на коју смо наишли, били су негативни стереотипи окружујућег српског народа, који се бунио против тога да насеље буде изграђено. Дакле и даље смо свесни да постоји социјална дистанца према Ромима", каже Драган Тодоровић, социолог.

У удружењу ромских организација "Лига Рома" ипак оцењују да је претходних година остварен значајан напредак.

"Са задовољством могу да кажем да је 2017. година била једна од најуспешнијих година у последњих 20 година, што се тиче Рома. Имали смо инвестиције од стране Европске комисије, неких девет милиона евра је у оптицају. Граде се ромска насеља", каже Осман Балић, председник Лиге Рома.

Ромска удружења захтевају и веће учешће у државној и локалној адмистрацији, јер оно сада симболично и износи 0,01 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи