Обележено 19 година од НАТО разарања Ћуприје

Грађани Ћуприје су обележили 19 година од бомбардовања овог градића на Великој Морави које је НАТО авијација први пут извела у 00.40 осмог априла, када је са 11 пројектила разорен центар града.

Последице НАТО агресије видљиве су и данас на бројним објектима: Касарни војске, згради Електродистрибуције, робној кући у центру града...

Обележавање су уприличили сами грађани, они који су у овом нападу изгубили највише: куће, станове и другу имовину и били рањени, евакуисани и расељени у нужни смештај.

Разарање је било такво, тврде Ћупричани, да га овај градић "није доживео у преко седам векова дугој историји".

Тада је потпуно срушено 30 индивидуалних кућа и 70 станова у Булевару војске, Улици Милана Топлице, Раваничкој и Нушићевој.

Уз стамбене објекте, уништни су или оштећени објекти "Електродистрибуције", Робне куће "Меркатор", Спортска дворана "Ада", Основна школа "Ђура Јакшић", водоводна мрежа у главној улици..., а око 500 људи је морало да потражи нужни смештај.

"Главна улица од моста на Великој Морави до Микићевог моста, у дужини од око два километра, била је сва у срчи, комадима црепа, цигле, малтера... а од силних детонација на зградама су били изваљени прозори и врата, а на улицу избачен намештај, кухињски апарати, роба из продавница и бутика, померени зидови кућа и станова", изјавио је раније Танјугу тадашњи председник општине Владимир Стојковић.

На срећу, није било погинулих.

Центар Ћуприје НАТО је бомбардовао и 29.маја, опет ноћу, између 03.01 и 30.40 сати са десет пројектила.

Ова општина је за 78 дана агресије бомбардована укупно 12 пута са 92 пројектила.

Уз центар града, бомбардовано је Пољопривредно добро "Добричево" шест пута, мост на ауто-путу Београд - Ниш преко Велике Мораве код села Мијатовца два пута, као и Везирово брдо и Спомен подручје Иванковац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи