Лесковац финансира четврту вантелесну оплодњу

Годинама у лесковачком породилишту рађа се око 1.600 беба годишње, двоструко мање него осамдесетих година прошлог века. У 2017. години у Лесковцу је на свет дошло 1.587 беба, 56 мање него 2016. Поред једнократне помоћи за све породиље, град Лесковац је почео са финасирањем четврте вантелесне оплодње за жене до 45 година.

Марко и Мина дошли су на свет пре девет година. Матија и Алекса имају шест и по месеци. Код доктора Миодрага Стојковића са својим родитељима долазе често. Ово је њихова друга кућа.

"Ја њих знам као ембрионе док сам их гледао кроз микроскоп али ово је боље, бољи контакт може и да се штипне", каже Стојковић.

Ненад и Слободанка Јовановић чекали су бебу пуних 12 година. После два неуспешна покушаја вантелесне оплодње у Нишу, трећи је у лесковачкој клиници био успешан.

"Пре три и по месеца затруднела сам природним путем. То говори да се упорност исплати, без ње нема ничега", истиче Слободанка.

Ни Тањи Николић није био лак пут до потомства. Ипак јој је најтеже било да се избори с предрасудама.

"Шта је живот ако потомство не остваримо иза себе. Мислим да тако треба да буде, а за неке је можда још увек табу тема", каже Николићева.

Јубилеј клинике Миодрага Стојковића

Ове године клиника "Спебо" у Лесковцу обележиће деценију постојања. Доктор Миодраг Стојковић и његова Петра имају пуне руке посла. И поред свих проблема с којима су се суочавали, нису се покајали што су се уместо Немачке одлучили за Србију.

"Ми се полако али сигурно приближавамо бројци коју бих ја назвао 33 одељења, ако једно одељење има 21. дете. Лако је доћи до цифре коју достижемо у овој години", напомиње Стојковић.

Јасмина Ранђеловић, помоћница градоначелника Лесковца наводи да су буџетом за 2018. предвиђена значајна средства за финансирање вантелесне оплодње у износу од пет милиона динара. "Код нас се могу пријавити све жене старости до 45 година које испуњавају критеријуме", додаје Ранђеловићева.

Процењује се да око 150 хиљада парова у Србији има проблем брачног стерилитета. У 30 одсто случајева узрок неплодности је мушки фактор а исто толико и женски, док се код 40 одсто не зна настанак овог проблема. Због стерилитета годишње око три и по хиљаде парова у Србији уради вантелесну оплодњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво