Док деца фарбају јаја, домаћице спремају крофне

У банатском селу Мужљи већ петнаест година чланови клуба сликара аматера организују с најмлађим мештанима такмичење у фарбању ускршњих јаја. За то време, домаћице за све учеснике припремају неколико стотина крофни.

Вишенационално село Мужља је на периферији Зрењанина. Већинско становништво чине Мађари који бројним манифестацијама обележавају Ускрс. Већ петнаесту годину заредом овде се организује такмичење у фарбању ускршњих јаја, где учествује стотинак деце – од оних који још иду у вртић до оних који завршавају основну школу.

Осмогодишњи Анастасија и Виктор су међу њима. Да фарбају јаја научили су код куће.

Михаљ Балић се присећа како је било у његово време. "То су јако лепа сећања. И мене су моји родитељи учили, ипак је Ускрс највећи хришћански празник", каже Михаљ.

И док жири бира победничко јаје, у кухињи домаћице припремају за сву децу још један специјалитет – крофне.

Розалија Молнар каже да свака домаћица има своју тајну како их припрема. "Свака домаћица има своју тајну и то нећемо да откријемо, ми Мађарице имамо посебан рецепт за ово", рекла је Розалија која је већ спремила две стотине крофни.

Михаљ Халаи, председник удружења аматера сликара Мужље, наводи да су традицију фарбања јаја спојили са уметношћу.

"Покушавамо да је деца заволе, да насликају нешто што није традиционално, нешто новије. Прихватамо и нове технике, сада више није оно класично фарбање јаја него се користе темпере, лак за нокте, фломастери", указује Михаљ Халаи.

Вечерас у свим католичким храмовима биће одржана миса, а централно ускршње бдења је у Зрењанину са почетком у двадесет часова.

Остали аутори: Симо Будимир
број коментара 0 Пошаљи коментар