Преминуо Каменко Катић

Један од првих и најпознатијих извештача временске прогнозе на нашим просторима Каменко Катић преминуо је у Новом Саду у 83. години.

Каменко Катић је деценијама био прворазредна медијска личност коме су гледаоци безусловно веровали и волели га.

Са посебним шармом, лакоћом и природним понашањем пред камерама, од извештаја о времену направио је најгледанију рубрику у ТВ Дневнику, поставио стандарде о којима се и данас прича.

Захваљујући њему временска прогноза је добила култно место на телевизији. 

Каменко Катић је рођен 1935. у селу Ђурђеву код Новог Сада. Без родитеља је остао као шестогодишњак.

Похађао је Реалну гимназију у Новом Саду, али је завршио ветеринарску школу у Шапцу и затим радио као ветеринар.

Студирао је кратко ветерину и агрономију, на Педагошкој академији историју и географију, а дипломирао на Филозофском факултету, на групи за етнологију.

За време студија почео је да ради у Радио Титограду као спикер, а потом и као спикер Радио Сарајева. Био је и први спикер тек основане сарајевске телевизије.

Првог јануара 1962. прелази у Телевизију Београд.

Седамнаест година припремао је временску прогнозу, а онда прелази у Документарни програм где је као аутор, водитељ и уредник урадио више од 300 репортажа.

Неке од његових емисија су Узгред буди речено, Живот је живот, Салашари, Мечкари, Партизанка Славица, Светлани у знак признања, Планински месец над нашим сокаком.

Добитник је многобројних награда, између осталих и четири награде за животно дело (УНС, Савез новинара Југославије, РТС, ИНТЕРФЕР), три "Златна пастира" за сценарио и режију етнофилма у Кучеву.

Гледаоци су га од милоште звали "наш Каменко".

"Говорили су да Каменку припада сва слава, јер се са њим Дневник завршава. А та слава наставила је да постоји зато што је Каменоко неко кога су људи волели да гледају, и кога су људи волели и када га нису гледали", каже Ненад Ристић, уредник Дневника у пензији.

По начину на који је радио, многи су веровали да је метеоролог. Каменко је сам говорио је да је петоро људи из Хидрометеоролошког завода заслужно што је постао то што јесте.

"Каменко је често долазио код нас у Завод а понекад је присуствовао нашим консултацијама. Увек је говорио да је метеорологија и занимљива и озбиљна наука",истиче Радослав Братић, метеоролог у пензији.

Његове колеге кажу да је репортажама телевизију претворио у огледало живота.

"Ја бих рекао да је Каменко био дете среће. Њега су сви волели, волели су га и новинари и колеге у телевизији, публика га је обожавала и он је имао једну тајну како је лако прилазио људима. Он када каже – реци ми шта ти радиш ту, само то једно мало питање је отварало људе. Био је на неки начин алхемичар", наводи Божидар Николић, уредник Документарног програма у пензији.

Каменко Катић биће сахрањен у понедељак у Ђурђеву код Новог Сада. Опело почиње у 15 сати у капели на гробљу.

број коментара 16 пошаљи коментар
(недеља, 01. апр 2018, 07:00)
Igo [нерегистровани]

Veliki covek

Porodici iskreno saucesce, a nasem Kamenku laka zemlja i vecni pokoj dusi.

(недеља, 01. апр 2018, 01:23)
dobrivoje i dobrila pantelic radjevina [нерегистровани]

postovani kamenko

otisao je covek koga smo svi postovali,nasdvoje iako amateri on je uvazavao.ponosio se sa nama i uvek isticao nas rad,postovani kamenko uvek cemo te se secati kao dragog prijatelja,bog dati dusi oprosti...

(субота, 31. мар 2018, 21:17)
Vuk Perović [нерегистровани]

Odrastao sam uz Kamenkove prognoze i verujte mi da su bile tačne!!!!

Legenda TVB i RTS!!! Odrastao sam uz njegove prognoze i verujte mi da su bile jako tačne! Obožavao sam ga! Neka mu Bog podari večni mir a mi ćemo ga pamtiti po njegovim izuzetnim prognozama!

(субота, 31. мар 2018, 20:52)
anonymous [нерегистровани]

Kamenko Katic

je bio veliki covjek , besprekorno je obavljao svoj posao decenijama.Pocivaj u miru legendo.Saucesce porodici.

(субота, 31. мар 2018, 20:36)
Nenad Ranisavljevic Paris [нерегистровани]

Odlazak legende

Gospodin Katic je bio legenda Dnevnika Radio Televizije Beograd . Zbog njegove vremenske prognoze tacno uvece u 20 h secam se kao decak od 6 godina sam redovno pratio vecernji informativni program jer tada su Dnevnik vodili Dusan Cukic ,Veroslava Tadic , Momcilo Popovic , Miloje Mica Orlovic ,Miodrag Zdravkovic ,Dusanka Kalanj ,Vesna Nestorovic , Ljiljana Markovic , Omer Karabeg ,citava plejada iskusnih i nadasve obrazovanih TV spikera i voditelja medju kojima je svoje mesto pronasao i gospodin Kamenko Katic ! 

(субота, 31. мар 2018, 19:53)
anonymous [нерегистровани]

gospodine Kamenko

Vecna slava i hvala!

(субота, 31. мар 2018, 19:35)
Peđa iz Novog Sada [нерегистровани]

Kamenko

Odlazi veliki novinar i veliki mučenik, odrastao bez roditelja ubijenih u "januarskoj raciji" na sv. Stefana 1942. u Đurđevu. Bez obzira na to, nikoga nije mrzeo, voleo je život i ljude, i njega su svi voleli. Čika Kamenko, večni Vam pokoj. Susreta sa Vama ću se uvek rado sećati.

(субота, 31. мар 2018, 19:07)
anonymous [нерегистровани]

Bio mi drag

Odlaze majstori svog posla.

(субота, 31. мар 2018, 17:45)
anonymousДушко, Западни Сремац [нерегистровани]

Преминуо Каменко Катић

Почивао у миру Божјем ! Вечити мир и покој души његовој ! 

(субота, 31. мар 2018, 16:20)
Душан [нерегистровани]

Прогноза

Почивај у миру легендо, некада у старој СФРЈ гледао се ТВ Дневник ради тебе и твоје временске прогнозе