У Београду 15 новчаних казни и 40 опомена због невакцинисања

У Прекршајном суду у Београду изречено је 55 осуђујућих пресуда за родитеље који нису вакцинисали своју децу и то у 15 случајева изречена је новчана казна, док је за 40 родитеља изречена опомена уместо новчане казне.

Председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић каже да је од почетка примене Закона о заштити становништва од заразних болести до данас том суду стигло 508 захтева за покретање прекршајног поступка против родитеља који нису вакцинисали децу.

Током 2016. године, када је усвојен закон, формирано је 47 предмета, прошле године 414 предмета, док је од почетка године формирано још 47 предмета.

"Укупно је донето 105 одлука, од чега је 55 осуђујућих пресуда и то у 40 случајева изречена је опомена уместо новчане казне, а у 15 случајева изречена је новчана казна родитељима", рекао је Мариновић за Танјуг.

Објаснио је да је новчано кажњено 15 родитеља и то у три случаја казна је била 10.000 динара, четворо родитеља кажњено је са 15.000 динара и у осам случајева 30.000 динара, што је иначе минимална прописана казна.

"Дакле, и када је дошло до кажњавања, изречене су казне испод законског минимума или минималне казне", објаснио је Мариновић.

Инспекција Министарства здравља поднела је прошле године на територији целе Србије 1.056 захтева за покретање прекршајног поступка против родитеља који нису вакцинисали своју децу, а у прва два месеца ове године још 202 захтева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво