"Садејство 2018" – на Пасуљанским ливадама тенкови, јуришни авиони, хеликоптери...

Тактичка вежба са бојевим гађањем "Садејство 2018" одржана је на полигону Пасуљанске ливаде, у извођењу Четврте бригаде Копнене војске, Ваздухопловне бригаде и Специјалне бригаде, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Представници војске, власти и медија могли су да виде противпобуњеничку акцију по замишљеном сценарију. 

У спроведеној акцији, представљена је ситуација у којој група побуњеника покушава да отцепи део државне територије. 

У том покушају њима се супротстављају државне војне снаге, а том приликом употребљавају се и различите врсте војног наоружања. 

На полигону за вежбање чули су се пуцњи, бацане су бомбе, пуштани димни сигнали упозорења, а полигон су надлетали хеликоптери и авиони. Присутни су могли да виде и акцију спасавања рањених санитарним хеликоптером.

Врхунац акције био је упад у штаб побуњеника који су извеле противтерористичке јединице.

Након упада, насељено место је "очишћено" од побуњеника, а евакуација повређених извршена је помоћу два санитетска возила С2.

Теже повређени учесници акције превезени су хеликоптером, а лакше повређени до санитетског места.

На крају акције, становништво се евакуише из насељеног места, а јединице Црвеног крста доносе неопходне намирнице и воду.

У извођењу вежбе учествовала су укупно 923 припадника војске, а употребљене су различите врсте наоружања и покретних средстава.

Између осталог, у вежби су учествовали тенкови, борбена возила пешадије М-80А, самоходне хаубице, тенк за извлачење и тенк носач моста, вишецевни бацачи ракета, минобацачи, јуришни авиони "орао", као и хеликоптери "ХН-42М гама" и хеликоптер Ми-8, "хамери", беспилотна летелица "орбитер"...

Вежба је изведена у оквиру годишњег плана реализације вежби у Војсци Србије за 2018. годину.

Акција је изведена у присуству председника Србије Александра Вучића, министра одбране Александар Вулина и начелника Генералштаба Љубише Диковића, али и страних изасланика и војних ветерана.

Генерал Диковић је пре почетка вежбе захвалио председнику Вучићy на присуству и истакао да његов долазак на вежбу показује брижан однос према Војсци Србије.

Додаје да је приказана вежба увод у сложеније вежбе чије се извођење планира у садејству са осталим снагама безбедности Србије.

"Актуелни историјски тренуртак и политичка безбедносна ситуација у региону изискује потребу праћења промена у безбедносном окружењу на дневном нивоу. Да би се успешно одговорило насталим променма, поред сталног праћења потребно је имати снаге у вишем степену развијености добро опремљене а пре свега врхунски обучене за заштиту безбедности Републике Србије", поручио је Диковић. 

Пуковник Слободан Стопар, командант Четврте бригаде КОВ-а, наводи да су најбитнији сегменти вежбе гађања свих родова пешадије артиљерије оклопних јединица у току извођења тактичке вежбе са бојним гађањем. 

Циљ вежбе, чија је тема извођење побуњеничке операције, јесте да се кроз извођење тактичких вежби са бојевим гађањем унапреди тактичка и ватрена оспособљеност посада, послуга и одељења и да се кроз колективну обуку провери оспособљеност јединица за извршење наменских задатака.

Вежба је реализована кроз поседање линија блокаде, затим блокаду насељеног места, извођење напада, позив на предају и неутралисање побуњеника у насељеном месту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара