Јанковић: Само 10 одсто жена на функцијама у месним заједницама

На руководећим позицијама у месним заједницама налази се само 10 одсто жена, а 90 одсто мушкараца и зато је важно променити родну структуру која је битна за доношење политичких одлука у тим срединама, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Како би грађани у малим местима доносили праве политике око изградње инфраструктуре, канализације, реконструкције школа, или питања заштите животне средине, важно је да се подједнако чује глас и мушкараца и жена, оценила је Бранкица Јанковић.

"Избалансирану родну структуру треба да имамо на свим политичким нивоима. Она јесте таква када говоримо о државним службеницима, али када говоримо о локалном нивоу не рефлектује се ситуација стања са националног нивоа на локални", рекла је повереница на конференцији "Жене у одрживој енергетици - лидерство за промену".

Јанковић каже да је добро што водеће функције у нашој земљи заузимају жене, јер су оне подстицај младим женама које желе да се укључе у политички живот, док су, истиче, на локалном нивоу жене углавном начелнице управа, друштвених делатности, или на оним радним местима на која се долази конкурсом.

"Делуј локално, мисли глобално", је најчешћа порука еколога о заштити животне средине, и због тога Јанковић наводи да су месне заједнице важне за прављење политичких одлука на локалном нивоу, а да је женина улога у заштити животне средине пођеднака као и улога мушкарца.

"Због наслеђених патријархалних образаца о родним улогама да је жени место у кући и да друге ствари не може обављати пођеднако добро као мушкарац, данас треба да дамо допринос у промени тог става, а одржива енергија и заштита животне средине су послови будућности, што даје простор за деловање и запошљавање жена и унапређење њиховог утицаја", сматра Јанковић.

Како истиче, поносна је на резултате истраживања пројекта "Жене у одрживој енергетици" који су показали да су наше жене на селима, о којим влада безброј предрасуда, изузетно заинтересоване и поседују бројна знања о одрживом развоју.

На питање Танјуга како коментарише податак министра рударства и енергетике Александра Антића, који је пре ње говорио на истој конфернцији, да енергетски сектор тог Министарства чине 80 одсто жене, Јанковић каже да се то може тумачити на различите нацицне.

"Можемо посматрати да је то добро, али с друге стране, ја не мислим да је добро када имате поремећену родну структуру у било ком државном органу. У органима јавне власти тачно је да преовлађују жене, што већ говори о томе да је поремећена родна структура. Равноправност значи равноправност мушкараца и жена, не треба да заменимо родне улоге, нити да буде замена патријархата у материјархат, него партнерство и равноправност", закључила је Јанковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво