На шта се жале српски туристи и ко се жали на њих?

Двоје српских туриста недавно је новчано кажњено због непристојних фотографија снимљених на зиду Храма смарагдног Буде у Бангкоку. Како наводи "Бангкок пост", на фотографијама је приказана девојка са обнаженим ногама, а направио их је њен сапутник. Српски туристи тврде да нису знали да тиме крше тајландски закон. Запослени у туристичким агенцијама у Србији кажу да упозоравају туристе на правила понашања и могуће проблеме, али да ипак не могу у потпуности да контролишу њихово понашање.

Тајланд, али и многе друге егзотичне земље постају све популарније туристичке дестинације међу српским туристима, али о правилима понашања наши туристи изгледа нису у потпуности упознати.

Иако их у агенцијама упозоравају на разлике у традицији и културама појединих земаља, неретко се ипак догоде непријатности. Па наши туристи, агенцијама преко којих одлазе на путовања, све чешће упућују жалбе без икакве основе.

"С обзиром на то да се не води пуно рачуна и не читају се обавештења на брошурама туристичких агенција, велики број тих рекламација је неоснован, то нам доноси одређене проблеме да не можемо путницима да објаснимо да је неопходно пре закључивања уговора о путовању да се добро распитају, добро прочитају све услове под којим уплаћују неки аранжман. Решавање жалби је предвиђено и Законом о туризму и врло је јасна процедура", каже директор "Јуте" Александар Сеничић.

Наши туристи жале се – на казне за непрописно паркирање, сметају им комарци, превише слано море, много риба у плићаку, превисоке температуре. Неки захтеви и коментари, умеју и да насмеју.

"Имали смо прошле године ситуацију када смо једну госпођу обавестили да је лет у раним јутарњим сатима, а она нам каже – 'може ли да се одложи за мало касније, због детета да би се наспавало?' А био је у питању чартер лет. Аутобус је једном чекао пола сата да крене из Београда, јер је један путник инсистирао да понесе џак кромпира, јер је кромпир у Грчкој скуп", описује Бојан Стефановић, власник туристичке агенције.

И страни хотелијери жале се на понашање српских туриста.

"Ми имамо хотеле са пет звездица који инсистирају на одређеном кодексу облачења када се долази на оброке у оквиру хотела. Ту наши туристи нису у доброј сарадњи са локалним хотелијерима, имамо жалбе и на понашање на самим екскурзијама. Сакрални и верски објекти који се обилазе такође захтевају одређене процедуре, начине облачења и понашања", истиче Сеничић.

"Српски туристи се најчешће жале на удаљеност смештаја од мора"  

У Министарству туризма кажу да некада проблем може бити много озбиљнији него што се чини, и да наши туристи, често тога нису свесни.

"Ти озбиљнији проблеми се решавају у тој земљи у којој је путник и отпутовао. Он би требао да се обрати полицији, нашем Конзулату у тој земљи, а наравно у томе треба да им помогне туристичка агенција која организује то путовање", каже Вера Божић из Министарства туризма, трговине и телекомуникација.

Најчешће жалбе европских туриста односе се на лошу услугу авио-компанија, а српских на храну и удаљеност смештаја од мора.

Страни хотелијери кажу да су српски туристи слични руским. Воле да се жале на ситнице, понекад прете и тужбом, али по повратку кући, обично све забораве. За разлику од туриста из Западне Европе који све проблеме решавају, тек по повратку са одмора, и то најчешће тужбом.

Остали аутори: Ана Божовић
број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 28. мар 2018, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

Srpski turisti

Treba da znaju da postoje pravila ponaseanja i kultura ponasanja i da predstavljaju svoju zemlju jer tako se gradi ugled i postovanje u svetu

(среда, 28. мар 2018, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Naši turisti na Dalekom istoku

Tajland je sve, samo ne siromašan, naprotiv, imaju veći BDP od našeg. Sromašna je Kamboža, Burma, Vijetnam....Drugo, budizam koji je kod svih njih dominantna religija, podrazumeva smirenost i pristojnost, u svemu. Realno, slična religija hrišćanstvu, samo što mi, kao deo Zapadne civilizacije, biramo šta nam odgovara da primenjujemo, a šta ne. Izmedju ostalog, kod nas možeš da vidiš devojke u minićima i štiklama u crkvama, ali važno da stave maramu na glavu. Kod njih to ne može. Inače, pričam iz sopstvenog iskustva, jer godinama tamo provodim svaki januar.

(среда, 28. мар 2018, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

Zemlja trećeg sveta

Tajland je siromašna zemlja,verovatno žele da zarade na turistima pa su ih kaznili sa i ne baš velikim razlogom.

(среда, 28. мар 2018, 09:55) - max [нерегистровани]

nasi turisti

Nasi turisti hoce vrhunsku uslugu, 2m od mora za 200e, pa ne ide to....

(среда, 28. мар 2018, 09:28) - anonymous [нерегистровани]

Agencija

Sto ih predvodi treba da da izvestan izvestaj o toj zemlji sta sme sta nesme. Kad sam isla u Kubu puno smo bili obavesteni , a sam turista bi trebao da zna sto vise o toj zemlji kad vec tamo putuju.Turisti sto dolaze u Srbiju vec puno znaju o nasoj zemlji. Pozdr. Iz Osla.

(среда, 28. мар 2018, 09:14) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Pokusajte

ovde da tuzite nekoga. Brzo cete odustati.