Страни медији о сахрани

Смиреност и скромност патријарха Павла, са необичном чврстином духа и чврстом вером, биле познате далеко изван Србије, пренео дописник Итар Таса. Стотине хиљада људи опростило се у Београду од преминулог поглавара Српске православне цркве, јавили светски и медији у региону.

Светски медији данас су извештавали о опраштању Србије од преминулог поглавара Српске православне цркве патријарха Павла, истичући да су на свечаности испраћаја присуствовали бројни црквени и световни званичници из земље и региона.

"Смиреност и скромност патријарха, са необичном чврстином духа и чврстом вером, биле су познате далеко изван Србије", навео је дописник руске агенције Итар Тас у извештају из Београда.

Руска државна агенција подсећа да су још за живота српског патријарха многи сматрали свецем и да је он са својом црквом и народом преживео једну од најтежих историјских етапа.

Руски ТВ канал "Вести" извештава да се после тродневне жалости Србија опрашта од свог патријарха и да је на сахрану допутовала делегација Руске православне цркве предвођена чланом Светог синода, митрополитом минским и слуцким Филаретом, као и представници других помесних православних цркава.

Патријарх Павле предводио обнову вере

Британска агенција Ројтерс пише да је испраћају патријарха, "који је предводио обнову вере након више деценија комунистичке владавине", присуствовало "више десетина хиљада" људи из Србије и суседних земаља.

Британска агенција такође истиче да би "одлазак патријарха Павла могао да утре пут за млађег, умеренијег лидера, иако многи у Српској православној цркви заузимају чврст став у погледу Косова, колевке њиховог средњовековног православља".

Радио Слободна Европа наводи да су хиљаде људи из Црне Горе и Републике Србије возовима стигли у Београд и да је погребној поворци улицама града, литургији у Саборној цркви и опелу у Храму светог Саве присуствовало више од 200.000 људи из Србије и земаља региона.

Британска медијска кућа Би-Би-Си истиче да су уз државни врх Србије и Републике Српске и великодостојнике СПЦ, сахрани присуствовали и највиши представници других аутокефалних православних цркава, као и делегација Ватикана.

Позивао на мир и уједињење

Македонска агенција МИА истиче да је патријарх Павле, који је био изузетно популаран због своје скромности и о коме се говорило да је "живи светац", позивао на мир и уједињење током ратова на Балкану деведесетих година.

Хрватска агенција ХИНА истиче су се од преминулог патријарха опростили и представници католичке и исламске верске заједнице у Србији, као и представници Хрватске бискупске конференције, а да су свечаности испраћаја преминулог патријарха присуствовали и саветници председника Хрватске Стјепана Месића, Будимир Лончар и Синиша Таталовић.

Словеначка агенција СТА наводи да је испраћају партријарха Павла у Београду присуствовало више стотина хиљада грађана, међу којима представници православних цркава, Ватикана, као и српски и страни политичари.

Агенција преноси да је је испраћају присуствовало чак 600 хиљада људи. Словеначка агенција истиче да су се патријарху Павлу данас поклонили и у Словенији, где је парох Српске православне цркве у Љубљани Перан Бошковић одржао молитву за партијарха.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво