Од маја замрзавање ембриона и о трошку државе

Парови у Србији моћи ће да сачувају ембрионе и репродуктивне ћелије о трошку државе. Од маја се та мера уводи као једна у низу за повећање наталитета. Најављено је да ће парови који су прво дете добили вантелесном оплодњом моћи о трошку државе, истом методом, да покушају да добију и друго дете.

Подсећајући да држава помаже вентелесну оплодњу још од 2006. године, вршилац дужности директорке Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић каже да је прошле године на процес вантелесне оплодње упућено 3.500 парова, а у прва три месеца 2018. године 886 парова.

"Ако направимо пројекцију до краја 2018. године, ми очекујемо да ће то бити приближно исти број као и у 2017. години", истиче Радојевић Шкодрићева.

За сада још нема прецизног податка колико је беба рођено из поступка вантелесне оплодње, наводи Радојевић Шкодрићева, али напомиње да листе чекања за вантелесну оплодњу не постоје и да је процедура за то доста поједностављена, а почиње код свог лекара.

"Ове године је РФЗО закључио уговор са шест државних институција и 11 приватних здравствених установа које раде вантелесну оплодњу", додала је Радојевић Шкодрићева.

Додаје да је Министарство здравља од краја прошле године одлучило да омогући бесплатно чување јајних ћелија.

"Од маја месеца ове године сви парови који уђу у поступак вантелесне оплодње моћи ће да вишак јајних ћелија или ембриона замрзну о трошку државе", наглашава Радојевић Шкодрићева.

"Такође, млади мушкарци који имају туморе репродуктивног тракта моћи ће да замрзну бесплатно, односно о трошку државе, сперматозоиде и да се на тај начин сачека моменат када ће желети да се остваре као родитељи", наводи Радојевић Шкодрићева.

Када су у питању банке сперме, Радојевић Шкодрићева каже да је држава препознала тај проблем, као и да је у мају прошле године донет Закон о биомедицински потпомогнутој оплодњи.

"Тренутно се израђују подзаконски акти којима ће прецизније бити уређена питања око банке репродуктивних ћелија, корисници ће бити парови који не могу да имају своје репродуктивне ћелије или немају функционалне, као и жене без партнера", закључила је Радојевић Шкодрићева.

Указала је и да је Министарство здравља прикупило све податке од здравствених установа које раде вантелесну оплодњу и ускоро ће изаћи са анализом које здравствене установе испуњавају све неопходне критеријуме да могу да поседују банке репродуктивних ћелија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара