Где лобирање почиње – корупција престаје

Доношење Закона о лобирању предвиђено је Акционим планом за поглавље 23 у преговарачком процесу са ЕУ, али је и једна од препорука тела Савета Европе за борбу против корупције. Нацрт првог српског закона о лобирању коначно је ушао у јавну расправу, а надлежни усвајање очекују у јуну.

Тамо где лобирање почиње – корупција престаје, кажу они чији је посао да утичу на доношење одлука.

"Кад имате начин да се легално заложите за своје интересе код доносиоца одлука – то вам је и ефикасније, и трајније и јефтиније него да то радите корупцијом", истиче Ненад Вуковић из Друштва лобиста Србије.

И без закона, лобирање у Србији постоји, али ће његовим доношењем, тврде надлежни, из сиве прећи у легалну зону.

"Ми не знамо ко долази у канцеларије јавних функционера, ми не знамо ко их пресреће на ходницима и у парковима и покушава да им предложи неке идеје које могу да утичу на јавни интерес", указао је државни секретар у Министарству правде Радомир Илић.

Дубравка Филиповски, председавајућа Глобалне организације парламентараца у борби против корупције у Србији, навела је да је суштина тог закона да се смањи корупција у Србији, да се "потисну квазилобисти" у Србији и да се та област декриминализује.

"Циљ доносиоца одлука, односно оних који утичу на доноиоце одлука, треба да постане транспарентан", рекла је Дубравка Филиповски.

Како постати лобиста? 

Да би неко постао лобиста, прво мора да положи испит у Правосудној академији, затим да се региструје у Агенцији за борбу против корупције и за сваку услугу потпише уговор са наручиоцем. С друге стране, наручилац је дужан да у року од 15 дана о разговору обавести надлежну агенцију.

"Ако прописом превише стегнемо лобирање, ако наметнемо превише обавеза за лобисту и лобирано лице онда ћемо просто гурнути и лобисте и лобирана лица у већу сиву зону. Закон о лобирању мора да буде донекле либералан", сматра Радомир Илић.

Ненад Вуковић указује да поред корпорација и крупних капиталиста, лобирање омогућује да се чује и глас маргиналних група – трудница, геј популације, произвођача органске хране.

"Сви они користе услуге лобиста и могућност да лобирањем дођу до заштите својих интереса", рекао је Вуковић.

Политичко лобирање је дугогодишња традиција у САД. Легенда каже да је сам термин лобиста настао 1869. године, када је Бела кућа изгорела, па је председник Грант дане проводио у лобију хотела Вилард у Вашингтону, где су га тадашњи представници железнице и произвођачи памука сатима чекали да би покушали да обезбеде новац за своје потребе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво