Алексинчани памте жртве бомбардовања

Почетак НАТО бомбардовања Србије вечерас ће бити обележен у Алексинцу државним комеморативним скупом на којем ће присуствовати државни врх Србије.

Иванка Митровић из Алексинца свакодневно пролази поред споменика цивилним жртвама НАТО бомбардовања у Алексинцу, на коме су 24 имена, што јој враћа сећања на бомбе и рушевине из којих се она извукла, али њени пријатељи нису.

"Избегавам да гледам списак, јер их све познајем. Много ми је тешко", рекла је Иванка Митровић.

Ноћ када су јој у бомбардовању страдали свекрва, свекар и заова, а она и двоје деце рањени, тема је о којој се у кући Вукице Миладиновић не говори. Ипак ту су фотографије и још више живе слике које ни после 19 година не бледе.

"Успела сам тамо где су била врата да рукама, главом, телом, копам цигле да спасем своју децу", каже Вукица Миладиновић.

Њен супруг Братислав, који је тада био мобилисан, 19 година касније има поруку коју ће пренети и на државној церемонији поводом обележавања годишњице почетка бомбардовања.

"Да се никад не заборави овако нешто. Да тај милосрдни анђео не буде опет милосрдни ђаво", поручио је Братислав Миладиновић из Алексинца.

Тачно у 20 сати вечерас, уз гашење јавне расвете и сирене за ваздушну опасност подсећање на 78 дана НАТО агресије.

Церемонија ће бити одржана испред алексиначког центра за културу. Очекује се већи борј грађана, као и долазак државног врха Србије.

Ненад Станковић, председник Општине Алексинац каже да је тиме указана пажња жртвама Алексинца у НАТО бомбардовању.

Директан пренос ове церемоније биће на Првом програму РТС-а од 20 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи