Припрема тужбе због последица НАТО агресије

Сви становници Југославије су били жртве бомбардовања – највише они који су страдали, или изгубили неког блиског, али и они који су са породицом више од 70 дана провели у склоништу. Многи су одлучили да забораве и крену даље, али има и оних који сматрају да одговорни морају да буду кажњени. Специјални тим састављен од домаћих и страних адвоката и лекара, у име жртава, припрема тужбу против чланица НАТО-а, које су учествовале у бомбардовању Србије.

Ни данас, скоро две деценије касније, не зна се тачан број жртава, као ни све последице НАТО бомбардовања. Јавност, међутим, и даље дели једна чињеница – да ли и у којој мери је осиромашени уранијум узрок пораста бројних малигних обољења у нашој земљи.

Даница Грујичић, начелница Клинике за неурохирургију КЦС-а каже да су светска лабораторија и швајцарска лабораторија, независно једна од друге, доказале да у том оружју постоје трагови плутонијума који се налази само у нуклеарним електранама.

"Они су намерно бомбардовали хемијска постројења, нафтна постројења, електро-постројења где су тачно знали која количина јако опасних токсичних средстава постоји. И то је све отишло у ваздух, воду, земљу", каже Грујичићева.

Директне последице НАТО бомбардовања и пораста малигних обољења тешко је доказати. На томе ради тим експерата.

"Зато је важно да се формира Координационо тело, а ја ево имам неке назнаке да ће то бити следеће недеље, где ће стручњаци различитих профила рећи шта се десило, сваки за своју област. Ту су хемичари, биолози, еколози, инжењери пољопривреде", навела је Грујичићева. 

Један од кључних доказа је чињеница да је италијански суд осудио државу јер су поједини војници, који су боравили на Косову и учествовали у НАТО агресији, оболели од канцера због чега им држава плаћа одштету. Неки, ипак, мисле другачије.

"Веома је велик број малигнитета у свим земљама Европске уније, а то директно везивати за последице бомбардовања је са једне стране веома тешко доказати, а са друге стране – код одређених људи отвара могућност за промоцију или наду да ће пред судовима моћи да остваре права", рекао је Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права. 

На Србију је 1999. бачено око 15 тона уранијума – углавном на Косову, али и четири локације на југоистоку Србије. А број оболелих од канцера је петоструко порастао.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи