Нова правила у саобраћају – грешке које много коштају

За возаче много новина ових дана. Јуче је отворен Сајам аутомобила, а наредне недеље почиње примена строжих казни за несавесне возаче.

Посетиоци Сајма поздрављају нове мере и наводе да казне треба да буду оштрије за поједине возаче, како би се стабилизовало стање у саобраћају.

Полиција је прошле године открила 47.000 возача који су били пијани, 10.000 су водили на трежњење, а 300.000 је возило преко ограничења брзине. Зато је по новом пропису дозвољена количина алкохола смањена са 0,3 на 0,2 промила, што је вредност једног пива. Сваки пети возач не везује појас и за то ће убудуће казна бити двоструко већа – 10.000 динара. И за насилничку вожњу мерила су другачија.

"Сада је ту и вожња под дејством алкохола у вредности од више од 0,2 промила. Поред тога прекорачење брзине у насељеном месту за више од 90 километара на час од дозвољене, односно на путевима ван насељеног места за више од 100 километара на час", наводи Александар Раденковић из МУП-а.

За неке преступе казне су ублажене. Тако ће, на пример, моћи да се обиђе запрежно возило или трактор преко пуне линије када је то безбедно. Прекршаји који спадају у заборавност, као што је регистрација или истицање исправа, неће се више кажњавати поенима, већ новчано до 10.000 динара.

"Можемо очекивати у току ове године значајнији пад саобраћајних незгода и броја погинулих. Међутим, уколико не наставимо са системским мерама у образовању и васпитању, бојим се да ћемо већ 2019. године имати повећање броја погинулих у односу на ову годину", наводи Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Млади возачи моћи ће да управљају аутомобилима до 80 киловата. За њих је предвиђена нулта толеранција на алкохол, телефонирање и забрана вожње између 23 сата и шест сати ујутро. Технички прегледи биће контролисани видео-надзором МУП-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво