Брнабићeвa основала Савет за креативне индустрије

Премијерка Ана Брнабић је основала Савет за креативне индустрије и први састанак одржала у "Мокрин кући" у Мокрину.

Ана Брнабић је рекла новинарима да је основала Савет за креативне индустрије пошто су те индустрије најбрже растућа привредна грана у Србији и представљају велику шансу за бржи развој наше земље.

Премијерка је навела да су креативне индустрије веома значајне за стварање бољег имиџа Србије, као земље креативности и иновативности и као доброг места за живот и рад стручњака из Србије и целог света.

Брнабићева је председавајућа Савета, а креативне индустрије обухватају: музику, филм, фотографију, радио, ТВ, дизајн, маркетинг, дигитализацију, ИТ софтвер, гејминг, старе занате и архитектуру, издаваштво, књиге, новине, магазине, издаваштво видео-игара, музеје и галерије, визуелне и извођачке уметности.

Савет председнице Владе за креативне индустрије, како је објаснила, окупља појединце и организације који имају богато искуство у креативним индустријама и који ће премијерки помоћи да у потпуности разуме потребе тог сектора и у будућности доноси информисане одлуке за његов даљи развој.

Циљ успостављања Савета председнице владе за креативне индустрије је омогућавање још бржег развоја тог сектора, који већ доприноси домаћој привреди више него поједини традиционални сектори.

Савет ће имати активну улогу у разматрању предлога јавних политика везаних за развој креативних индустрија у Србији и помагаће у одређивању приоритетних циљева и активности у том домену.

Једна од кључних активности Савета биће најпре идентификација кључних финансијских и правних препрека за даљи раст овог сектора, али и предлагање конкретних решња у односу на потребе домаће индустрије и успешну светску праксу.

Као тело сачињено од појединаца и организација из различитих области креативних индустрија, Савет ће имати улогу да подстиче међусекторски дијалог и сарадњу унутар креативних индустрија, али и њихову везу са другим гранама привреде.

Савет ће имати кључну улогу и у области промовисања иновативности и креативности као нових елемената "меке моћи" у изградњи новог имиџа Србије.

Према извештају Светске банке, креативне индустрије у Србији запошљавају више од 100.000 људи, већином старости од 25-44 године, а велики број чине жене.

Укупни приходи креативних индустрија чине 13,5 одсто БДП-а, а приходи тог сектора достигли су 4,7 милијарди евра у 2016. години, уз просечи годишњи раст од 6,4 одсто у последње три године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво