Донирано 75 лаптопова за ПИСА тестирање средњошколаца

Четири компаније донирале су Министарству просвете 75 лаптопова за потребе ПИСА тестирања средњошколаца у Србији. Министар а Младен Шарчевић каже да ће финансијска писменост допринети бољим резултатима средњошколаца из Србије на ПИСА тестирању.

Уговор о донацији потписали су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и представници компанија ''Комтрејд'', ''Телегруп'', ''Сага'' и "S&T", а потписивању је присуствовао и амерички амбасадор Кајл Скот.

У ПИСА тестирању учествоваће око 8.000 ученика узраста 15 година у 220 школа у Србији, а испитавање почиње средином априла и завршава се почетком јуна 

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изразио је очекивање да ће финансијска писменост допринети бољим резултатима средњошколаца из Србије на ПИСА тестирању будући да у последњем, каже, није показан завидан ниво образовања.

Говорећи о реформама у образовању Шарчевић је навео да се прави резултати могу очекивати 2021. и подсетио да су донети реформски програми за први и пети разред основне школе и за гимназије.

"Крећемо у циклус реформи и ради се управо оно што ПИСА мери. Наш досадашњи систем образовања сводио се на преношење садржаја ученицима, а нови концепт заснива се на планирању и примени стечценог знања", указао је Шарчевић и захвалио компанијама које, како је рекао, улажу у децу Србије. 

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот истакао је да је потписивање Уговора о донацији 75 лаптопова одличан пример јавно-приватног партнерства које ''треба да буде пут за Србију у будућности''.

''Када ми је министар Шарчевић на састанку почетком марта рекао да недостају лаптопови, обратио сам се Америчкој привредној комори и у року од пет дана јавиле су се фирме које су помогле и показале друштвену одговорност'', навео је Скот.

Амбасадор сматра да би сличне донаторске акције у Србији биле ефикасније када би привредници у том случају били ослобођени пореза као што је, каже, случцај у САД. 

"Ове четири компаније платиле су ПДВ од 20 одсто на сваки лаптоп, да је закон у Србији другачији, данас бисмо можда донирали 90 лаптопова. Волео бих да охрабрим владу и парламент да можда размисле о промени закона'', казао је Скот.

Захвалио је компанијама на доприносу школству у Србију како би нове генерације, истакао је амбасадор, биле конкурентне у 21. веку.

ПИСА истраживање је највећа међународна процена знања 15-огодишњака, а у овогодишњем циклусу учествује 80 земаља међу којима је и Србија.

Овим тестирањем се осим математичке, језичке и научне писмености, испитује и финансијска писменост ученика рођених 2002. године, а резултати теста биће познати крајем 2019.

Након спроведеног тестирања Министарство ће, како је најављено, дониране рачунаре распоредити по школама у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи