Подршка студентима са хендикепом

Услуге Универзитетског центра за студенте за хендикепом, током протеклих десет година колико постоји, користило је око хиљаду студената. Центар је основан с намером да пружи подршку студентима са хендикепом на свим нивоима високог образовања, па их данас све ћешће срећемо и на мастер и докторским студијама.

Универзитет у Београду тренутно похађа око 500 студената са хендикепом. Никола каже да су услови на Правном факултету одлични, као и комуникација са управом, али да би требало да постоји боља комуникација између студената и професора.

"Да можемо лакше да закажемо и да нам лакше организују сусрет што се тиче консултација, да нам прилагоде термине предавања и вежби", каже Никола Илић студент Правног факултета.

Студенти кажу да имају најзначајнији ресурс, а то је упорност. За академце који не виде, обезбеђен је скенер који треба да им омогући да добију приступачну литературу.

"Имамо возило у центру, ја када сам студирала тога није било. Оно што је најзначајнији помак и што заиста желим да истакнем да су и студенти са интелектуалним тешкоћама почели да уписују факултете и да студенти који имају тешкоће спектра аутизма и то је тада било незамисливо када смо основали Центар", каже Љупка Михајловска уз Центра за студенте са хендикепом.

Имају свог представника у Студентском парламенту. Зграда Ректората је у потпуности приступачна за оне који се отежано крећу.

"Треба радити на прилагођавању простора наставних метода, приступа наставника из наставног процеса да би они у потпуности могли да остваре своје могућности. Конкретно, нама тренутно треба више возила који ће им омогућити бољи приступ", каже Нада Ковачевић проректор Универзитета у Београду.

Центар сарађује са три министарства.

"Сматрамо да је веома важно, у складу са стратегијом, да се омогући довољно дидактичких материјала и свега онога што овакав један центар пружа и што помаже младим људима да се школују на адекватан начин и, на крају крајева, да праве своју професионалну каријеру", каже Снежана Клашња, помоћник министра омладине и спорта.

Студенти се надају се да ће и други универзитети у Србији основати овакве центре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво