Нема довољно донора за трансплантације рожњаче

У Србији на трансплантацију рожњаче у овом тренутку чека више од 1.000 грађана. Међу онима који чекају има и деце, као и одраслих који су слепи на оба ока. У Србији има услова да се раде те интервенције, али не и довољно донора. Због тога се некада на трансплантацију рожњаче чека и дуже од десет година.

Ускоро ће и проходати, а као и сва деца воли играчке и да се игра. Јанка смо снимали одмах после трансплантације, али и када је дошао на једну од редовних контрола. Захваљујући породици донора, рожњаче су стигле у правом тренутку и Јанку омогућиле прави поглед у свет.

"Имао је само девет дана када је урађена трансплантација, сада има 18 месеци, опоравак иде добро, задовољни су сви, све иде набоље, сада је остало да порастемо", каже Зорица Петрић, Јанкова мама.

Да Јанку није урађена трансплантација, био би слеп. На контролу је дошао и Радосав, који је прогледао после вишегодишњег чекања на трансплантацију.

"Био сам у продавници, куповао сам робу и, када су ме позвали, мени је све то испало из руке, рекох, сад ћу прогледати сигурно", каже Радосав Јоксимовић из Београда.

Иако у Србији из године у годину расте број донора, породице које губе најмилије и даље ретко дарују рожњаче, мада се изглед покојника тиме не скрнави. Иако је Очна клиника Клиничког центра Србије једна од ретких установа у овом делу Европе која изводи и педијатријске трансплантације рожњаче, тих интервенција је и даље недовољно, јер нема довољно донора.

Прошле године урађено је тек 28 трансплантација.

"Још једном апелујем на грађанство, има довољно хирурга, опреме, могућности, да ће, уколико имамо трансплантате, сви пацијенти бити збринути", каже Миленко Стојковић, директор Очне клинике.

Истиче да могу да трансплантирају и 300 и 500 рожњача годишње. 

"То је неописива срећа у коју ми још не верујемо, нисмо свесни шта нас је снашло, али порука је да треба бити хуман и треба донирати", каже Јанкова мама.

А са клинике у којој је од 1933. урађено више од 3.000 трансплантација рожњача и у којој је пре шест година отворена и прва очна банка у Србији позивају грађане да потпишу донорске картице јер су то и сами урадили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво