Око 400 милиона динара за лечење пензионера у бањама

Ове године на бесплатан опоравак у неку од 24 бање Србије, отићи ће 14 хиљада пензионера, одлучио је Управни одбор Фонда ПИО. За ту намену и побољшње пензионерског стандарда издвојено је више од 420 милиона динара.

Близу 400 милиона динара биће издвојено у овој години за опоравак пензионера у бањама и рехабилитационим центрима широм Србије којима ће тако бити покривени дневни трошкови опоравка у износу од 2.800 динара, одлучено је на седници Управног одбора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО).

"Већа наплата доприноса омогућила је да нашим пензионерима омогућимо да већи број њих оде на бањско лечење, ове године конкретно хиљаду и петсто њих ће више отићи, укупно 14 хиљада, захваљујући 27 милиона динара што смо више издвојили", каже министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Од идуће недеље, за бесплатан опоравак у неком од лечилишта могу да конкуришу пензионери чија су примања до износа просечне пензије, која је 24.980 динара.

Услов је и да у последњих пет година ту помоћ нису користили. Предност имају они са нижим примањима и дужим пензионим стажом.

Ранг листе ће бити објављене у општинским удружењима пензионера, којима се предају и захтеви.

"Прошле године је било 125 пензионера из лозничке општине, који су бесплатно ишли 10 дана, а ове године је већа заинтересованост", наводи Драган Михаиловић, председник Удружење пензионера из Лознице.

Број одобрених захтева сразмеран је бројности пензионера у општинама.

Осим пензионера, право на бесплатан боравак имају пратиоци слепих лица и деце која примају породичне пензије.

На име друштвеног стандарда пензионера, којих према последњим подацима у Србији има око 1,7 милиона, Фонд ПИО је у 2018. предвидео средства у износу од 421 милиона динара, саопштено је на данашној седници.

Од те суме за финансирање рехабилитације пензионера издвојиће се 392.942.280 милиона динара, док су преостала средства намењена за исплаћивање солидарне помоћи најугроженијим пензионерима.

Средствима Фонда ПИО биће покривени путни трошкови, комплетан лекарски надзор и терапије током десетодневног боравка у бањи, а новац ће бити распоређен према категоријама осигураника.

За бањско лечење пензионера из категорије осигураника запослених предвиђено је око 360 милиона динара, за пензионере из категорије осигураника самосталних делатности око 30 милиона динара, а за кориснике пољопривредних пензија око 2,7 милиона динара.

Према одлуци Управног одбора, Фонд ПИО ће покривати дневне трошкове лечења пензионера и корисника породичних пензија у износу од 2.800 динара у 24 рехабилитациона центра у Србији, а за слепе кориснике и децу са инвалидитетом који су корисници породичних пензија биће плаћени трошкови дневног смештаја њихових пратилаца у износу од 2.000 динара.

"Износи дневних трошкова рехабилитације корисника пензије и цене смештаја пратиоца утврђени су на нивоу цена из 2017. да би се омогућило што већем броју пензионера да користи ово право", рекао је финансијски директор Фонда ПИО Иван Мимић.

Пензионери могу да се о трошку Фонда ПИО опорављају у рехабилитационим центрима у Нишкој Бањи, Врњачкој Бањи, Младеновцу, Сокобањи, Сланкамену, Меленцима, Бањи Ковиљачи, Горњој Трепчи, Буковичкој Бањи, Рибарској Бањи, Новопазарској Бањи, Ивањици, Матарушкој Бањи, Врањској Бањи, Кањижи, Гамзиградској Бањи, Пролом Бањи, Луковској Бањи, Врднику, Апатину, Сијаринској Бањи, Бујановачкој Бањи и на Златибору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво