РФЗО: По лек на рецепт чешће у приватну него у државну апотеку

У приватним апотекама је прошле године издато 51,7 одсто лекова на терет обавезног здравственог осигурања, а у државним апотекама 48,3 одсто, наводе у РФЗО.

Приватним апотекама требало је мање од пет година да преузму више од половине тржишта лекова који се издају на рецепт о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

У РФЗО кажу за Танјуг да је од 2013. године до 2018. године број приватних апотека које су закључиле уговор са Фондом повећан 3,6 пута, па је тако уговоре са РФЗО 2013. године закључило је 211 приватних апотека, док је у овој години уговоре потписало 760 приватних апотека.

Сваке године се удео приватних апотека у издавању лекова на рецепт повећавао се за око 10 одсто.

У 2014. години у приватним апотекама издато је 20,04 одсто лекова на терет обавезног здравственог осигурања, док у државним апотекама процентуално учешће износило 79,96 одсто.

Годину дана касније, приватници су преузели још десет одсто тржишта, па је тако у приватним апотекама подигнуто 30,54 одсто лекова који се издају на рецепт док је у државним издато 69,46 одсто.

Прошле године је у приватним апотекама издато 51,7 одсто лекова на терет обавезног здравственог осигурања, а у државним апотекама процентуално учешће је износило 48,3 одсто.

Почетком 2013. године, на захтев Министарства здравља, РФЗО је склопио уговор са приватним апотекама о снабдевању осигураних лица лековима и одређеним помагалима на рецепт, а под истим условима као и са државним апотекама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво