Тестирање ИТ система у општинама - провера заштите података грађана

НАЛЕД и компаније окупљене у Савезу за е-управу спровешће у наредна два месеца тестове безбедности информационих система, интернет сајтова и апликација у одабраним градовима и општинама.

Циљ тестирања информационих система је да се провери квалитет заштите података грађана на локалу и отклоне слабости које би услед хакерских напада омогућиле злоупотребу информација.

Поред тестова ИТ система, пројекат предвиђа и четири радионице у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду за начелнике управа и службенике за информациону безбедност у 119 локалних самоуправа, саопштено је из НАЛЕД-а.

Како је наведено, на тим радионицама, учесници ће бити у прилици да се упознају са обавезама у оквиру Закона о заштити података о личности и Закона о информационој безбедности и планираним изменама регулативе.

Директор Канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић навео је да ће доношењем закона о е-управи, који се налази у скупштинској процедури, Канцеларија бити задужена за бригу о безбедности ИТ система локалних самоуправа.

"Зато желимо да кроз овакве пројекте поспешимо сарадњу локалног и централног нивоа власти у даљем развоју е-управе, унапредимо размену података и пружимо квалитетне услуге грађанима и привреди", додао је Јовановић.

"Eтично хакерисање" ИТ система градова и општина

Реализацију пројекта подржале су чланице Савеза, компаније "Asseco CEE", "Комтрејд", ИБМ, КПМГ, "Сага", СБС и САП.

Менаџери за информациону безбедност ових компанија у сарадњи са надлежнима из локалних самоуправа и Канцеларијом за ИТ и е-управу спровешће такозвано етично хакерисање ИТ система градова и општина.

Реч је о "контролисаном нападу" који анализира и тражи слабе тачке информационог система.

Након тестирања, локалним самоуправама ће бити припремљен извештај са препорукама за отклањање недостатака.

Савез за е-управу је радно тело НАЛЕД-а које окупља 44 компаније и локалне самоуправе, а формиран је у циљу дефинисања препорука за унапређење пословног окружења кроз развој електронске управе и е-сервиса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се