Триван: Прерада отпадних вода питање свих питања за Србију

Поводом Међународног дана вода, 22. марта, у Београду је одржан семинар "Специфични планови имплементације директива у сектору вода" на којем је поручено да улагање у животну средину није трошак, већ инвестиција.

Министар заштите животне средине, Горан Триван истакао је да је Министарство, на чијем је челу, заштиту воде поставило као приоритет и додао да је у том смислу Србији неопходно око 300 система за прераду отпадних вода, чија ће изградња коштати између четири и пет милијарди евра.

"Ово није прича о новцу, ово је прича о потреби да се први приоритет, који је Министарство заштите животне средине поставило, третира на исправан начин и да брзо приступимо изградњи система за прераду отпадних вода", рекао је Триван.

Сматра да је прерада отпадних вода питање свих питања за Србију, јер је, како каже, далеко од стандарда Европске уније, али и због тога што Србија спада у земље које не располажу великим количинама пијаћих вода.

"Од десетина система за прераду отпадних вода, што се мене лично тиче, само три до пет функционише на задовољавајући начин, сви остали не функционишу на задовољавајући начин", указао је Триван.

Говорећи о водама у Војводини, министар каже да су воде у том делу Србије у већој мери контаминиране, али да држава улаже напоре да побољша квалитет воде у северном делу наше земље, наводећи да је у Зрењанину завршено постројење које чека крај формалне документације "како би вода успешно дошла до грађана".

Министар се противи да пијаћим водама газдују појединци и фирме ван Србије, јер је вода, истиче, стратешки ресурс којим ко буде у будућности располагао претендоваће да су грађани сигурни, безбедн, а да је држава независна.

Триван, међути, указује да вода није само ресурс, већ може бити и претња, те да ће се годинама повећати број природних катастрофа, посебно када су у питању бујице, и навео да је важно да сви бујични токови буду уређени технички и инжењерски.

На отварању семинара говорио је и директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић, који је рекао да, када се говори о управљању водима, највећи изазов за Србију биће процес европских интеграција, односно испуњење броја система отпадних вода.

"Србија је започела тај процес, увелико се ради у Лесковцу, Великом бачком каналу, започет је посао у Краљеву, спрема се докуметнација за Ниш и Нови Сад, а градоначелник Београда је потписао меморандум са кинеским партнерима за изградњу постројења у Београду", указао је Радовић.

Каже да изградња посторојења не представља трошак, већ инвестицију и шансу да се запосле млади и образовани људи, инжењери, еколози, ИТ стручњаци.

"Имаћемо добитну комбинацију, поред тога што ћемо имати здраву и чисту воду, ми ћемо и запослити велики број људи у овом процесу", закључио је Радовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво